Кламер БГ - Новини: Протестите за Навални: Кремъл обвини САЩ в косвено пряка подкрепа за нарушение на закона в Русия

Протестите за Навални: Кремъл обвини САЩ в косвено пряка подкрепа за нарушение на закона в Русия

Свят

|
Нед, 24 Ян 2021г. 18:57ч.
Протестите за Навални: Кремъл обвини САЩ в косвено пряка подкрепа за нарушение на закона в Русия

Кремъл обвини САЩ в "намеса", осъждайки комюнике от американското посолство в Москва, разпространено в навечерието на протестите в Русия с искане да бъде освободен опозиционерът Алексей Навални, предаде Франс прес.

Тези публикации "косвено представляват абсолютна намеса във вътрешните ни работи", заяви в неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизия "Росия 1".

"Косвено това е пряка подкрепа за нарушение на закона на Руската федерация, подкрепа за несанкционирани прояви", допълни Песков.

Ако посолството на Русия в САЩ бе действало по същия начин по време на безредиците на американска територия, това "би предизвикало известно чувство на дискомфорт във Вашингтон", каза той.

Посолството на САЩ в Русия написа в събота, че Съединените щати "следят съобщенията за протестните акции в 38 руски градове и поддържат правото на всички хора на мирни протести, свободно изразяване на мнението. Мерките на руските власти са насочени към потискане на тези парава".

В официалното изявление на Държавния департамент се казва, че САЩ решително осъждат използването на силови тактики срещу протестиращи и журналисти в различни градове из цяла Русия.

Британското външно министерство също осъди "насилието срещу мирно протестиращи и журналисти", настояващи критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен от затвора. Лондон призова руското правителство да уважава международните си задължения по спазване на човешките права.

САЩ и Великобритания призоваха руските власти да освободят задържаните демонстранти.

Франция: Арестите в Русия са посегателство върху правовата държава

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в неделя, че вчерашната вълна от арести в Русия по време на демонстрациите за свобода на Навални е "авторитарна забежка" и "непоносимо" посегателство върху правовата държава.

"Намирам тази авторитарна забежка за твърде обезпокоителна (. . .) Новото посегателство върху правовата държава с тези арести, колективни и превантивни, е непоносимо", каза той в предаване на радио "Франс ентер", осъществено в сътрудничество с други медии.

Близо 3500 демонстранти бяха арестувани в цяла Русия, включително 1360 в Москва и 523 в Санкт Петербург, съобщи в неделя порталът за мониторинг на протести "ОВД-Инфо".

"Намирам също, че успехът на демонстрациите из цялата територия на Русия е впечатляващ", добави шефът на френската дипломация.

Десетки хиляди жители на Русия излязоха на улиците в стотина градове из страната - от Москва до Владивосток, с искане да бъде освободен Навални, заклет враг на Кремъл и борец с корупцията.

Постъпката на Навални "заслужава голямо уважение", посочи Льо Дриан, запитан за решението на опозиционера да се върне в Русия, знаейки, че ще бъде арестуван, веднага щом слезе от самолета.

Навални пристигна в Москва на 17 януари след петмесечно лечение в Германия във връзка с предполагаемо отравяне, за което той самият обвинява Кремъл.

Репресиите срещу демонстранти помрачават диалога с Русия, който започна през 2019 г. президентът на Франция Еманюел Макрон, при все че той остава необходим, отбеляза Льо Дриан.

"Това е много тревожна забежка, която донякъде поставя под въпрос евентуалното желание за доверие и сигурност спрямо Русия", каза той, цитиран от БТА.

"Въпреки всичко Русия няма да се премести (. . .) Географията е упорито нещо, Русия е наш съсед и има въпроси, засягащи сигурността и доверието", които да обсъдим с нея, продължи министърът.

Трябва да има "дискусии в различни форми, но да сме изключително ясни и изключително твърди относно авторитарната забежка, която констатираме", подчерта той, признавайки същевременно, че по въпроса "няма особен напредък" от 2019 г. досега.

В понеделник външните министри от ЕС се очаква да обмислят нови санкции срещу Русия, ако призивите за освобождаване на Навални не постигнат резултат. Трябва да се задействат санкциите срещу високопоставени руски служители, приети през октомври във връзка с отравянето на опозиционера, посочи Льо Дриан.

Полша настоя за по-твърди санкции срещу Русия

Президентът на Полша Анджей Дуда призова ЕС за по-сурови санкции срещу Русия след ареста на Навални.

"Няма друг мирен интрумент за натиск върху държава, която нарушава нормите на международното право. Върховенството на международното право е основополагащ принцип. Докато международното право се спазва, няма война. Ако международното право се нарушава, започва конфликт", каза Дуда в интервю за "Файненшъл таймс" по повод съботните протести в Русия.

Песков: Малко хора излязоха за Навални, много хора гласуват за Путин

Прессекретарят на Кремъл коментира, че сега мнозина ще говорят, че много хора са излезли на протестните акции в подкрепа на Навални, които руските власти не разрешиха и полицията масово преследваше и задържаше хора с мотива, че участват в незаконни мероприятия.

"Не, излязоха малко хора, много хора гласуват за Путин. И много хора гласуваха за поправките в конституцията. Ако съпоставите числата, ще разберете това, колко малко са тези хора, макар те също да са граждани на Русия", коментира Песков.

Междувременно видеоразследването на Навални за двореца на Путин в черонмворския курорт Геленджик вече има 80 милиона гледания в YouTube и стана най-популярното видео в канала на опозиционния политик.

mediapool.bg