Кламер БГ - Новини: Протести в Иран заради отровените ученички

Протести в Иран заради отровените ученички

Свят

|
Нед, 05 Март 2023г. 15:06ч.
Протести в Иран заради отровените ученички

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Разтревожени родители протестираха в иранската столица Техеран и други градове заради вълната от случаи на натравяне, засегнали ученички в десетки училища, съобщиха ирански новинарски агенции и социални медии, цитирани от Ройтерс.

Случаите през последните месеци, за които понастоящем няма обяснение, са засегнали стотици ученички. Иранските власти казват, че момичетата може да са били отровени и обвиняват за това враговете на Иран.

Здравният министър на Ислямската република каза, че става дума за случаи на "леко натравяне", а някои политици заявиха, че пострадалите може да са станали мишена на твърдолинейни ислямисти, които са против това момичетата да получават образование.

За почувствали се зле ученички днес се съобщава от над 30 училища в най-малко 10 от общо 31 ирански провинции. На видеоклипове в социалните медии се виждат родители, които прибират дъщерите си от училище, както и линейки и автобуси, които откарват пострадали момичета.

Родители се събраха днес пред сградата на министерството на образованието в Западен Техеран, за да протестират, а протестът прерасна в антиправителствена демонстрация, предаде Ройтерс.

mediapool.bg