Кламер БГ - Новини: Протест срещу хартиените бюлетини блокира парламента (видео)

Протест срещу хартиените бюлетини блокира парламента (видео)

България

|
Четв, 01 Дек 2022г. 23:10ч.
Протест срещу хартиените бюлетини блокира парламента (видео)

Сн. БГНЕС

Множество протестиращи срещу връщането на хартиените бюлетини блокираха в четвъртък вечерта движението пред сградата на Народното събрание, докато вътре продължаваха да заседават депутатите по поправките в Изборния кодекс. По-рано мина вариантът за смесеното гласуване – с хартия и машини в големите секции, още на следващия вот, който се очертава да е предсрочен за парламента.

Цялото пространство около Народното събрание бе изпълнено с хора, които скандираха срещу хартиения вот. "Мафията вън", "Победа", викаха хората. "Да покажем, че тук руските мутренски модели няма да вървят, защото ние ще изхвърлим аналоговите хора, които искат да ни държат вързани към Москва", заявиха от трибуната пред паментика на Цар Освободител говорители на протеста.

Тези хора, които в момента стоят на студа и дъжда, имат голям принос, защото показват на хората вътре, че не могат съвсем набързо да прекарат нещата, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков. Нашата роля в този момент е да светнем прожекторите и да казваме какво означава всяка точка от Изборния кодекс и какъв е техният истински смисъл, каза още той. Според него по Изборния кодекс сега е много важно кодът на машините да бъде абсолютно прозрачен, за да може всички, които искат, да имат достъп до този код и да се махне опорката, че машините не работят честно.

"ГЕРБ и ДПС се прегърнаха и погледнаха назад, но нищо няма да спечелят от това. Активираха хората да гласуват срещу тях. Разчитат на измами от миналото, но това няма да им свърши работа. Тези хора не ги интересуват нито проектите от плана за възстановяване, нито бюджет, нито доходи, нито инфлация, а мислят само за избори. Чудят се как да направят повече мощенгии на следващите избори. Няма нито една грешка на машина, има много човешки грешки. Но няма да им се получи. България е свободният свят и няма да позволим на никого да ни върне назад", заяви Мартин Димитров от "Демократична България" пред събралото се множество.

Според Божидар Божанов от „Демократична България“ през последните седмици се правят опити хората да бъдат манипулирани, че има кодове и машинации. „Ние защитаваме машинното гласуване, което е гаранция за честен вот. А честният вот е гаранция за свободата на демокрацията“, каза още Божанов.

Машината не лъже, за разлика от хората, партиите имат кодове за проверка на данните. Манипулациите с вписване на ръка са невъзможни, коментираха протестиращи пред БНР.

Сн. БГНЕС

Протестът срещу кражбата на избори с хартиена бюлетина бе организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Лидерите на двете формации дадоха съвместно изявление от трибуната в кулоарите на парламента, след като мнозинството от ГЕРБ, ДПС и БСП наложи промените в Изборния кодекс да бъдат изцяло приети на заседанието в четвъртък, дори да е през нощта.

С това се саботира и провеждането на заседания на няколко комисии, насрочени за следобед, на които трябваше да се гледат изключително важни законопроекти, посочват двете политически сили.

"Щеше да има дебат, щеше да има парламентарна комисия, щеше да има изслушване на всички аргументи - не го видяхме. Решили са днес да прокарат това, което са си наумили - да скрепят своя съюз с връщането на хартиената бюлетина. Ако гражданите искат да ни подкрепят, денят е днес”, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

“Всичко се използва в тази игра - и Световното по футбол. От хартиената коалиция разчитат, че голяма част от хората ще предпочетат мачовете пред това да се интересуват как да гласуват. Мисля, че софиянци трябва да докажат обратното - разчитаме на тях”, призова и другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов.

“Днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен, денят, в който отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини, когато изкривяването на вота кара цялата система да работи корупционно. Продължавайте да отстоявате своите права, надяваме се да ни подкрепите", призова българските граждани да излязат на площада съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"ГЕРБ, ДПС и БСП поставиха хартиената бюлетина над законите по Плана за възстановяване и устойчивост, за бюджета, за данъка върху свръхпечалбите на енергийните дружества и "Лукойл", които трябваше да се гледат следобед в комисии. Всичко това е по-малко важно за тези три партии от това да откраднат изборите с хартиена бюлетина", каза другият съпредседател на ПП - Асен Василев. Той призова да не допуснем връщане към "чувалите на ГЕРБ - чувалите с кеш от магистрали и чувалите в бюлетини".

Очаквайте подробности

mediapool.bg