Кламер БГ - Новини: Несебър иска правителството да отмени решението за нова община с център Обзор

Несебър иска правителството да отмени решението за нова община с център Обзор

България

|
Вт, 29 Март 2022г. 15:03ч.
Несебър иска правителството да отмени решението за нова община с център Обзор

Несебър иска правителството да отмени решението за нова община с център Обзор

Община Несебър съобщи, че иска правителството да отмени решението на предишния Министерски съвет за създаване на нова община с център Обзор и селата Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково.

На 28 февруари 2021 г. се проведе референдум, на който жителите на Обзор и 6-те села гласуваха за отделянето им от Несебър в самостоятелна община. На 24 март 2021 г. правителството на Бойко Борисов взе решение за това, но вече повече от година президентът Румен Радев не издава указ.

Това е причината днес жители на Обзор да протестират. Като първа стъпка те входираха над 3000 писма до държавния глава. Всяко от тях съдържа въпроса защо се бави указът за отделянето на Обзор и 6-те села в самостоятелна община.

"Молим президента и вярваме в него и в неговата справедливост. Да се спазват законите и конституцията на България. Това е желанието на всички хора от Обзор и селата", каза кметът на Обзор Христо Янев пред бТВ.

Той допълни, че ще помолят президента да разпише указа и да спази пряката демокрация, за която той винаги е казвал, че много държи.

"На прага сме на летния сезон, а всичко е с краката нагоре. Тепърва ще трябва да се отдават търговски площи и пак ще има репресия от община Несебър. Няма да се дадат търговски площи на много хора", коментират жители от Обзорпред бТВ.

В същото време жители на Баня проведоха контрапротест срещу включването на селото им в новата община. Те искат да останат в пределите на община Несебър.

От община Несебър твърдят, че при провеждането на референдума за отделянето на Обзор и 6-те села има много правни нарушения. Като такива посочват, че бланката, на която са събрани подписите за провеждането на референдума е била без въпросите, за които ще се гласува, не е имало и информационна кампания за провеждането на допитването.

От община Несебър твърдят, че жители на селата Баня, Паницово, Емона и Козница са обявили категорично несъгласие да станат част от новата община с център Обзор.

Община Несебър смята, че цялата процедура - от информационната кампания, през законосъобразността на заповедта на тогавашния областен управител за провеждане на референдум до решението на правителството за обособяване на нова община, е проведена "набързо, некоректно, повърхностно, едностранчиво и в разрез с обществения интерес".

Още на 11 януари 2022 г. община Несебър е депозирала искане в Министерския съвет за отмяна на правителственото решение от 24 март 2021 г., но до този момент няма отговор.

По тази причина община Несебър отправя апел към президента "да не финализира един процес със съмнителна законност".

mediapool.bg