Кламер БГ - Новини: Протест в Пловдив отложи избора на шеф на онкоцентъра

Протест в Пловдив отложи избора на шеф на онкоцентъра

България

|
Четв, 10 Септ 2020г. 13:14ч.
Протест в Пловдив отложи избора на шеф на онкоцентъра

Протест на граждани, включително онкоболни пациенти, посрещна в четвъртък общинските съветници в Пловид и успя да издейства отлагане на гласуването за избор на нов директор на комплексния окнологичен център в града. Според протестиращите процедурата, при която проф. Марианна Янева е получила най-висока оценка в конкурса за длъжността, е непрозрачна и са озадачени от избора й.

Сред тях имаше и възмутени от факта, че сегашният управител на онкодиспансера доктор Парашкев Цветков е с най-нисък резултат. В негова подкрепа се обяви и пациентска организация, съобщи БНР.

Протестиращите издигнаха плакати "Искаме нов честен и прозрачен конкурс" и "Д-р Калинов - вън от общинското здравеопазване", като поискаха оставката на директора на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов.

Заради протеста зам.-кметът Илия Кирчев оттегли точката за утвърждаването на Янева. До провеждането на нов конкурс досегашният управител на КОЦ - Пловдив д-р Парашкев Цветков остава на поста си.

Според кметът Здравко Димитров трябва да се проведе обществено обсъждане за избора на управител на онкодиспансера. Той смята, че в дискусията трябва да участват общински съветници, граждани и пациентски организации.

Димитров подчерта, че общественото обсъждане трябва да се проведе в максимално бързо и когато бъдат чути хората, да се вземе решението за ръководството на онкологичния център.

mediapool.bg