Кламер БГ - Новини: Промяна на правилата за компенсации за неприети деца разгневи родителите

Промяна на правилата за компенсации за неприети деца разгневи родителите

България

|
Ср, 21 Септ 2022г. 17:09ч.
Промяна на правилата за компенсации за неприети деца разгневи родителите

Промяна на правилата за компенсации за неприети деца разгневи родителите

Промяна в крачка на правилата за компенсиране на родителите, чиито деца над 3-годишна възраст не са приети в държавна или общинска градина или училище, предизвика напрежение и недоволство. Според писмо, изпратено от Министерството на образованието и науката, родителите трябва да предоставят справка за присъствените дни на детето им в частната градина или училище, в които се налага да ходи заради липса на място в обществените. В наредбата за отпускане на средствата предоставянето на такъв документ не е посочено като изискване.

Компенсацията, която се изплаща от държавата, ще се изчислява на базата на присъствените дни и съответно ще се намалява пропорционално за дните, в които детето не е ходило на градина. Това би трябвало да доведе до намаляване на сумата. Към момента родителите получават максимум около 300 лева на месец за неприети деца, въпреки че в повечето частни градини таксите са доста по-високи. С тълкуването компенсации да има само за присъствените дни теоретично е възможно сумата, плащана от държавата, да падне под максимума.

Родители вече негодуват заради тълкуването, тъй като в повечето частни градини такса се дължи независимо от това дали детето посещава, или не.

Писмото с тълкуването на МОН е изпратено на 1 август. То беше публикувано в сряда на страницата на софийския район "Витоша". Общините, а в столицата – районните администрации, събират заявленията и документите за компенсациите, които се плащат от държавния бюджет. Писмото от образователното ведомство е изпратено в отговор на запитване от кмет на друг столичен район - "Средец", и е с копие до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Наредбата за компенсациите е от 2021 г. и в нея не се посочва, че те се дължат само за присъствени дни. Справката за присъствените дни, която сега се иска от родителите, не присъства сред изброените в наредбата документи, които трябва да се предоставят в общината. От тълкуването на МОН обаче става ясно, че според ведомството се покриват само преките разходи за отглеждане и обучение на детето. Когато то не било на градина, такива разходи нямало, въпреки че практиката е и за тези дни да се дължи такса. Тези разходи обаче не били пряко свързани с отглеждането и обучението на детето.

mediapool.bg