Кламер БГ - Новини: Прокурорът, който бе готов да разследва Гешев, кандидатства при Кьовеши

Прокурорът, който бе готов да разследва Гешев, кандидатства при Кьовеши

България

|
Четв, 25 Авг 2022г. 15:48ч.
Прокурорът, който бе готов да разследва Гешев, кандидатства при Кьовеши

Прокурор Милко Момчев

Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милко Момчев се появи в четвъртък сред кандидатите за позицията на европейски делегиран прокурор. Той направи впечатление по-рано тази година, когато в телевизионно интервю обяви, че е готов да разследва Бойко Борисов и Иван Гешев.

В средата на февруари т.г. прокурор Момчев даде обширно интервю в предаването "Денят с Веселин Дремджиев", в което каза, че не се страхува да говори и посъветва своите колеги в прокуратурата да последват примера му.

"Аз бих го направил (образувал дело срещу Борисов и Гешев – б.р.), но не е толкова лесно да се изкара едно такова дело", каза той в отговор на въпрос дали би могъл да бъде този български прокурор, който да разследва Борисов за "Барселонагейт" и Гешев за "Жоси".

Милко Момчев е работил по редица изключително противоречиви дела – разследването на падналата сграда на ул. "Алабин" в София; делото за убийството на ямболската адвокатска Надежда Георгиева , по което бе намесено името на бившия главен прокурор Николай Филчев; "Октопод"-ът, по което бе обвинен Алексей Петров; той образува делото срещу варненския рапър Мишо Шамара за песен. Това разследване започна в първия мандат на ГЕРБ и официалното оправдание бе, че текстът на песента поругавал националния флаг. В него имаше и фраза "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба".

Тези дела са част от знаковото портфолио на държавното обвинение в последните 15 години.

В продължение на над седем години Момчев работеше като командирован прокурор в Софийската градска прокуратура преди да бъде назначен за редови обвинител.

Другите двама кандидати за работа при Лаура Кьовеши са Михаела Райдовска и Марио Томов от Софийската градска прокуратура (СГП)

Райдовска е обвинител от 2009 г. като е започнала в районната прокуратура в Благоевград, а година по-късно – вече в Софийската районна прокуратура. През 2017 г. е повишена в СГП като за период от три години е зам.-шеф там, припомня lex.bg.

Марио Томов е в СГП от 2016 г. Преди това е разследващ полицай, юрисконсулт и адвокат в Благоевград.

Процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли от Прокурорската колегия. Срокът за подаване на документи изтича утре. В момента българските европрокурори са девет. Подборката им се прави от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където Иван Гешев е особено влиятелен.

mediapool.bg