Кламер БГ - Новини: Прокурор обяви за законен ареста на пиарката на Борисов

Прокурор обяви за законен ареста на пиарката на Борисов

България

|
Вт, 18 Окт 2022г. 13:35ч.
Прокурор обяви за законен ареста на пиарката на Борисов

Прокурор обяви за законен ареста на пиарката на Борисов

Столичен прокурор изненадващо обяви ареста на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова за законен, като подкрепи тезата на МВР по време на делото пред столичния административен съд, съобщава "Сега".

На първа инстанция Софийския районен съд обяви ареста на Арнаудова за незаконен. МВР обжалва и така делото стига до административения съд. Делото се пада на съдебен състав, в който има двама бивши прокурори - някогашната заместник-главна прокурорка Мария Шишкова и Маргарита Немска, която беше говорител на Софийската градска прокуратура.

Пред тях прокурор Милен Ютеров, който се явява по делото, пледира кратко: "Смятам, че касационната жалба (на МВР) е основателна и доказана и ви моля тя да бъде уважена".

Съдът вече обяви за незаконни и арестите на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

МВР твърди, че трите ареста са извършени в условията на т.нар. неотложност. Това е единствената законова възможност, чрез която МВР може да действа без предварително разрешение от прокурор. По делото бе разпитан като свидетел премиерът Кирил Петков. Той бе изразил притеснения, че може да се укрият доказателства или повлияят на свидетели.

Премиерът бе посочил, че има доклад на АДФИ, според който бюджетът е бил ощетен с над 500 млн. лв. от хазартни такси. Допреди ареста на Борисов прокуратурата твърдеше, че вината за тази щета е изцяло на Божков. МВР обаче заяви, че трябва да се провери и другата възможност – че бизнесменът умишлено е оставен да не плати парите.

Божков твърди, че е дал десетки милиони подкупи, за да върви хазартният му бизнес. Наскоро той разказа, че подкуп от 1 млн. лв. можел да се събере в джобовете на обикновено сако.

Борисов, Горанов и Арнаудова прекараха в ареста по-малко 24 часа по образувано по спешност дело за изнудването на бизнесмена Васил Божков. След това обаче Софийската градска прокуратура отказа да повдигне обвинения и тримата бяха освободени.

mediapool.bg