Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще се самопровери дали краде бизнеси

Прокуратурата ще се самопровери дали краде бизнеси

България

|
Пет, 26 Юни 2020г. 18:22ч.
Прокуратурата ще се самопровери дали краде бизнеси

Софийската градска прокуратура (СГП) ще провери

твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че бившият следовател Петьо Петров - Еврото го е принуждавал да му прехвърли бизнеса си със съдействието на спецпрокуратурата. В петък държавното обвинение е образувало преписка по казаното от предприемача.

"Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство", пише в съобщението.

В сряда "Антикорупционният фонд" публикува 15-минутно видео, в което собственикът на най-големия производител на асансьори в България Илия Златанов разказва как е бил изнудван от бившия следоваел.

Бизнесменът представя документи, от които става ясно, че е издал запис на заповед за 2.86 млн. лв. в полза на Любена Петрова, която съпруга на бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров-Еврото.

Еврото сега е адвокат, но Златанов разказва, че той е превърнал столична кръчма в офис, където набира клиенти за твърде необичайни "услуги". Бизнесменът обяснява, че е дал близо 3 милиона лева, за да бъде решена войната за контрола на завода за асансьори "Изамет" в Дупница, която води срещу жена си и сина си.

След като подписва записа на заповед, Златанов е накаран да подаде сигнал в Специализираната прокуратура, която три седмици по-късно провежда акция и арестува опонентите на Златанов.

След това бизнесменът разбира, че има сериозен проблем с бившия следовател и настоящ адвокат Петров. По думите на Златанов той се опитвал да му открадне бизнеса му от името на Делян Пеевски. От разказа излиза, че Пеевски е искал да използва фабриката, за да получи достъп до европейско финансиране за 4 милиарда евро за подмяна на старите асансьори в страната.

Разказът на Златанов води до извада, че Петьо Петров е имал пръст и в избора на Иван Гешев за главен прокурор. Най-бруталната част от разказа на Златанов е за това как синът му бил оставен три дни без хемодиализа в ареста, а Еврото му казал, че той ще умре, ако не подпише за прехвърлянето на бизнеса с асансьорите.

Историята

Първата среща на Златанов с Еврото станала по предложение на негов съсед. Той му казва, че познава един човек, дето бил "малко скъпчия", но пък можел да му помогне. Така го води в ресторанта при Петров, който бе шеф в столичното следствие до 2016 година. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров не позволи Пепи Еврото да бъде уволнен дисциплинарно и наложи на Висшия съдебен съвет да гласува оставката му. Сега Петров е адвокат.

"Истината ще възтържествува, приятелю. Тук са идвали много хора и съм помогнал на всички", казал Петров на Илия Златанов при първата им среща, спомня си бизнесменът. След това институциите се задействали светкавично в услуга на бизнесмена.

В края на юни Златанов се срещнал с бившия следовател. На 3 юли той подал сигнал за изнудване в спецпрокуратурата и за негова изненада още на следващия ден е разпитан. Преди това институциите отказвали да се задействат по неговия казус в продължение на две години. На 19 юли Специализираната прокуратура съобщава, че са повдигнати 6 обвинения за изнудване, неизгодни сделки, присвояване и пране на пари.

От трезорите на съпругата на Златанов и децата му са иззети 565 000 евро и 35 кг злато за 4 милиона евро. Ден преди изземването, в офиса на препоръчани адвокати Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 2.86 милиона лева в полза на Любена Петрова, съпруга на Петьо Еврото. Падежът на заповедта е 30 ноември. Петрова бе организатор на "гражданските акции" в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 г.

Бизнесменът подписва споразумение с Петров, че през август ще му върнат парите в Швейцария, но това не се случило. Вместо това му представили приближената до Еврото адвокат Десислава Коцева, която щяла да представлява неговите интереси.

През септември хората на Петьор Еврото съобщават на Златанов, че са намерили документите за златото и му предлагат да делят 50 на 50. После следва затишие, а Коцева обяснилана бизнесмена, че сега са заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор и организират митинги в негова подкрепа. През декември го вика Петров и иска да му припише всичко на него, но не му казва какво смятат да правят.

Пеевски мисли да развива бизнеса ти

"Но каза Пеевски мислеше да развива бизнеса две години и половина, и след това ако ти струва казва два и половина милиона оценката, той ще ти даде два милиона и осемстотин хиляди", разказва Златанов.

Пеевски искал да участва в подмяната на старите асансьори в страната, защото се очаквало от ЕС около 4 милиарда евро. "После ми каза (Еврото), че от фирмата "К Корекшън", на която активите са прехвърлени фиктивно е продадена на негов съдружник – Кристиян Христов (27 г)", разказва Златанов.

"На 15 януари т.г. пак ме викат в "Джуджетата". Същия ден му налагат без негово искане охрана от две момчета от Перник. През два часа охраната докладваше на Митко Спасов – Каратиста, основател на "Делта гард", обяснява бизнесменът.

Тогава Петров му казва, че го вижда за последен път и ако не му прехвърли всичко, ще го вкара в затвора, а пък синът му е там и няма да излезе.

"На 20 март в съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми казва веднага да тръгвам към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души Петров, жена му и Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя защитава интересите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво трябва да направиш. Иначе ти в затвора, а той ще умре", разказва Илия Златанов.

Казано му е още: "Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята".

Интервюто на Златанов бе дадено в рамките на журналистическо разследване на "Антикорупционния фонд". В съобщението си прокуратурата пише, че твърденията на бизснесмена са направени в "публикации в средствата за масово осведомяване от 24.06.2020 г."

Не се споменава нито името на Златанов, нито което и да е друго, както и подробности около разкритията му.

mediapool.bg