Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще проверява и 8 джуджета, и 10 малки негърчета

Прокуратурата ще проверява и 8 джуджета, и 10 малки негърчета

България

|
Ср, 01 Юли 2020г. 17:01ч.
Прокуратурата ще проверява и 8 джуджета, и 10 малки негърчета

"Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите – независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси – всичко проверяваме с еднакъв стандарт", декларира главният прокурор Иван Гешев пред репортери в сряда. Така той навърза няколко актуални сюжета, единият от които е аферата "Осемте джуджета" – по името на ресторанта от разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), в което бизнесмен разказва за опит за кражба на бизнеса му със съдействието на прокуратурата. Ето защо този казус ще е тест за това как държавното обвинение може да провери само себе си.

Вмъкването на десетте малки негърчета вероятно подсказва, че Гешев смята и останалите казуси за фикция.

Той потвърди, че прокуратурата ще обжалва оправдателните присъди по делото "ЕВН", в което обвиняеми бяха бизнесменът и издател на "Капитал" и "Дневник" на Иво Прокопиев и бившите министри от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

"Тук ситуацията е много интересна. Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда, говорят за атаки към него, говорят за върховенство на закона, в последните седмици развиха кампания от неистини и натиск върху съда", каза главният прокурор и добави: "Включително и мрънкане в посолства и какво ли още не".

"Подсъдимият Прокопиев ще бъде подсъдим, докато не приключи съдебната фаза на процеса. Той не е по-различен от подсъдимите Цветан Василев, Арабаджиев, Банев, обвиняемите Бобокови. Всички те са невинни до доказване на противното", добави Гешев, който в деня на оправдателната присъда декларира в Туитър: "Загубихме малка битка, ще спечелим войната".

"Единствената прилика между Прокопиев и престъпника Брендо е може би част от защитниците. Това може би е част от защитната стратегия на някои хора. Като си собственик на медии означава ли това, че Брендо ако и си основе два сайта, не трябва да бъде разследван? Или ако престъпникът Тото Риина има медии...?", попита реторично Гешев.

По-рано в сряда той обяви в Туитър решимостта си да "изчисти" България от бизнесмени в кавички, които я превръщат в сметище, визирайки разследването срещу братя Бобокови за опасните отпадъци. Междувременно прокуратурата се натъкна на комуникация по телефона между Пламен Бобоков и президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов и вече дни наред държавното обвинение съставя подборка от техни чатове и ги пуска публично. Образувано бе и дело за търговия с влияние, а всичко това нагнети допълнително напрежението между президента Румен Радев и главния прокурор.

На въпрос дали има разговори между Бобоков и държавния глава, Гешев отговори двусмислено: "Вие ме карате да цитирам неща, за които нямам разрешение от наблюдаващите прокурори да коментирам. Запознат съм с тази информация служебно и няма да я коментирам".

Попитан дали Румен Радев ще бъде разпитван за съветниците си, Гешев отново прехвърли топката към наблюдаващите прокурори.

"Няма да коментирам емоционални изблици на български политици", каза Гешев по повод изявление на Румен Радев, в което президентът даде да се разбере, че няма доверие към прокуратурата.

"Докладът на Прокуратурата се прие с огромно мнозинство (по-рано в парламента - бел.ред). Това би следвало да означава, че Народното събрание има доверие в Прокуратурата. Иначе се намираме пред сградата, на която пише "Съединението прави силата". Не очаквайте от мен да коментирам емоционални изблици на български политици. Нито е мястото, нито българската прокуратура, нито аз като главен

прокурор ще коментираме политически изказвания. Нашата работа е да работим с факти и да събираме доказателства", заяви Гешев.

Иван Гешев добави, че прокуратурата "чисти" България от хора, които са осъществили състави на престъпления: "Независимо дали става въпрос за политици, политически обвързани лица, бизнесмени, олигарси, социално слаби. Има време за всяко нещо, има време за всяка работа под небето. Има време за раздиране, съединяване, има време за война, има време за мир, има за мълчание, има за говорене. Според мен ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим. Във фазата сме на войната с престъпността и да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват".

mediapool.bg