Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще поиска информация от Испания за къщата в Барселона

Прокуратурата ще поиска информация от Испания за къщата в Барселона

България

|
Пон, 24 Фев 2020г. 14:14ч.
Прокуратурата ще поиска информация от Испания за къщата в Барселона

Българската прокуратурата се самосезирала по информацията на каталунския вестник "Ел Периодико", че разследване за пране на пари на испанските власти "сочи към" българския премиер.

"С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки", съобщи

държавното обвинение в понеделник.

Преди три дни испанският в. "Ел Периодико" написа, че през последната година каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона. Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение "БОЕЦ" до испанското посолство в София.

Разследването се фокусираха върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето й и баща й. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира "Порше Макан" за стойност най-малко 70 000 евро.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

През фирмата Emma BGS SL е бил управляван и бутик за облекло, който е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. Скъпият магазин на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен между четвъртък и петък, когато е излязъл материла в "Ел Периодико".

Соченият в разследването на "Ел Периодико" като основен акционер във фирмата Numin Invest SL Александър Чаушев обяви пред "24 часа", че луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там под наем, но той не я познавал лично.

Чаушев твърди, че е закупил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел и винаги го е отдавал под наем чрез брокерска фирма. Преди покупката сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му. Той казва, че испанските власти не са го търсили, въпреки че той си е оставил координатите.

В разследването на "Ел Периодико" се твърди, че къщата е купена за 3 милиона евро през 2013 г. и се води собственост на Numin Invest S.L, една от двете компании, които са разследвани от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юли 2013 г. Йовчева е била администратор на фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Т.е. баща и дъщеря са управлявали фирма, на която Чаушев е прехвърлил къщата за 3 милиона евро.

В неделя премиерът Борисов отново отрече публикацията на испанското издание. "Омаскариха си ме и това е", каза той.

Още в петък премиерът отрече да е замесен в схемата за пране на пари в Барселона и определи серията публикации по темата като координирана атака срещу управлението. Без да посочва конкретни имена, той намекна пред журналисти в Брюксел, че зад материала в испанското издание "Ел Периодико", стоят президентът Румен Радев и Русия.

mediapool.bg