Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще обвини бивш легионер за убийство на фелдшер

Прокуратурата ще обвини бивш легионер за убийство на фелдшер

България

|
Ср, 09 Окт 2019г. 13:39ч.
Прокуратурата ще обвини бивш легионер за убийство на фелдшер

Бившият легионер Иван Пачелиев ще бъде обвинен за убийствтоо на медицински специалист от село Орешник, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев пред Нова тв. Заподозряният е задържан за 24 часа, като мярката му ще бъде удължена на 72 часа.

Убийството на фелдшера в тополовградското село доведе във вторник до специална издирвателна операция на службите, която продължи няколко часа.

Накрая бе арестуван бившият легионер от френския легион Иван Пачелиев, който преди година и половина бе задържан за стреля срещу полицаи и се барикадира в дома си преди да бъде задържан с помощта на психолози. Сега той е заподозрян за убийството на фелдшера с хладно оръжие.

“Голяма част от ситуацията вече е изяснена, установени са свидетели, иззети са записи от видеонаблюдението. Лицето не съдейства за решаване на ситуацията. Продължаваме да работим”, обясни директорът на полицията в Хасково Ангел Цанков пред Нова.

В полицията не са получавали официални сигнали от местните хора, че Пачелиев е опасен и създава проблеми. Предстои прокуратурата да повдигне обвинения на заподозряния за убийството. Ако вината му бъде доказана, може да получи присъда от 20 до 30 години затвор.

Българският лекарски съюз излезе с позиция, в която посочва, че е потресен от жестокото убийство на 72-годишния фелдшер и изразява безпрекословната си подкрепа към близките му.

"Подобна жестокост, отнела живота на медик, посветил десетилетия, за да помага на хората е необяснима, неприемлива и извън границите на човешкият разум", се казва в позицията на БЛС.

"Съсловната организация не веднъж е осъждала всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица, неведнъж е заявявала, че е недопустимо медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен. Случилото се в село Орешник обаче не е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на медицинското съсловие, а жестоко, потресаващо потъпкване и преминаване на всички човешки и морални граници. БЛС подкрепя бързите действия на институциите, които за няколко часа задържаха и предстои да повдигнат обвинение “за убийство на медицински специалист, при и по повод изпълнение на служебните му задължения”. Съсловната организация ще настоява законовият инструментариум да бъде приложен с цялата му строгост", посочват от съсловната организацзия.

mediapool.bg