Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще проверява финансовия министър

Прокуратурата ще проверява финансовия министър

България

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 13:22ч.
Прокуратурата ще проверява финансовия министър

В отношението на главния прокурор към третото правителство на Бойко Борисов настъпва промяна, която силно напомня станалото в края на правителството Борисов-1 и последвалия период на кабинета "Орешарски". Сигналите за такава промяна прозвучаха в пряка или завоалирана форма в интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави" в четвъртък вечерта.

Прокуратурата още в петък ще започне проверка срещу министъра на финансите Владислав Горанов, заради жилището, което обитава. Това стана ясно още от началните акорди на интервюто. Повод за ангажимента, който пое шефът на обвинението въпрос, базиращ се на сметката, че Горанов живее в безвъзмездно предоставено му жилище "на бизнесмен". То е с площ 180 квадратни метра, а наемите в сградата вървят около 10 евро на квадрат. Което означава, че финансовият министър и една от водещите фигури в ГЕРБ би трябвало да плаща 1800 евро месечен наем. Апартаментът се намира в сграда на фирмата на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев. "От така изнесените данни има основание за проверка, която ще започне още утре", каза Цацаров.

В продължение на 50 минути той отговаря на въпроси, представени от водещия като "зрителски", макар да бе очевидно, че са резултат на старателна предварителна подготовка. В рамките на разговора бяха засегнати някои символни теми като "избран" ли е Цацаров от премиера Борисов и безконтролна ли е позицията му. Шоуменът обаче пропусна възможността да се задълбочи в тях, а и любезно спести два от най-големите скандала в мандата на Цацаров - ЦУМ и Янева гейт.

Цацаров заяви, че преди два-три месеца е поискал он Министерския съвет да започне действия за поправяне на концесионния договор с "Юлен" за ползването на защитени територии от парк " Пирин". Прокуратурата е поискала свиване на реалната площ, ползвана от "Юлен" в Пирин, и съобразяване с вписаното в договора за концесията, както и правилно изчисление на концесионната такса, която в момента е пресметната като за добив на въглища. Цацаров се закани, ако не бъдат взети мерки, да разследва отговорните лица в екоминистерството и Министерския съвет и да потърси наказателна отговорност за бездействието им.

По думите му "всички протести, които бяха свързани с концесията, която "Юлен" държи, всички казуси, които бяха свързани със спорове около допълнителни лифтове, размер на тази концесия, концесионно възнаграждение и прочие са били предмет на една изключително мащабна проверка на прокуратурата". И уточни, че тя е стартирала след сигнал на политическа партия "Зелените".

Крайният собственик на "Юлен" - установен, но Цацаров не го помни

"В резултат на тази проверка до министър-председателя и целия Министерски съвет в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзор за законност е изпратено едно мащабно предложение, подписано от мен. В това предложение ние предлагаме на МС незабавно да предприеме действия, с които първо, да приведе концесията, фактическото осъществяване на концесионните действия в съответствие с концесионния договор, да ограничи размера концесионна площ, който концесионерите "Юлен" ползват, до размера, който е по договор, да приведе договора в съответствие с действащите разпоредби на закона за концесиите и най-вече да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение. Защото методиката по която се определя концесионното възнаграждение за "Юлен", всъщност е методика, по която се определя и концесионно възнаграждение за добив на въглища", каза той.

От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е установила крайният собственик на "Юлен", но в ефира на бТВ главният прокурор не успя да си спомни кой е той. Не бе и питан особено настойчиво от водещия. Нито пък бе припомнено признанието на премиера Борисов в интервю отново за бТВ, че "всички знаят, че зад "Юлен" стои Цеко Минев".

"Не съм личният прокурор на Борисов"

След като цитира на два пъти един от предшествениците си - Никола Филчев, чиято репутация е доста спорна, Цацаров коментира и записа от Банкя, станал известен в публичното пространство с репликата на бившия градски прокурор Николай Кокинов към Борисов по адрес на Цацаров: "Ти си го избра".

Той не отрече записа, нито казаното от Кокинов. Дори от думите му стана ясно, че Кокинов е бил неудовлетворен от отношението към него, защото искал повишение. "Не се чвуствам личния прокурор на Бойко Борисов", заключи Цацаров. Водещият отново не настояваше да се задълбае в разговора, като нито веднъж не припомни, че месеци преди Цацаров да бъде избран от ВСС, редица медии безпогрешно прогнозираха резултата от "избора".

На "главния воин" не бяха зададени въпроси за "ЦУМ и Янева гейт"

Вместо припомняне на фактология водещият предпочете да каже на шефа на обвинението, че обществото очаква от него да бъде "главният воин, защото корупцията е огромна".

Цацаров отрече по негово време да са "замитани" СРС-та, свързани с управляващите. По думите му такива ситуации са "заварено положение" и въпросите трябвало да бъдат насочени към предшествениците му. За сметка на това обаче той не получи нито един въпрос по два основни за неговия мандат скандала - "ЦУМ гейт" и "Янева гейт".

Без отговор за Пеевски, а че делото КТБ влезе в съда се оказа успех

Главният прокурор заобиколи въпроса защо прокуратурата не е разследвала Делян Пеевски за източването на КТБ. За сметка на това пък изтъкна като успех, че делото за КТБ изобщо е влязло в съда.

По време на разследването обвинението не откри никакви данни Пеевски да е свързан с източването на КТБ и той не попадна между кориците на мегаделото дори като свидетел. Въпреки че проверка на Ангел Илиев от Софийската градска прокуратура (СГП) още през 2009 г. заключи именно, че медийната империя на депутата и майка му Ирена Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" е финансирала закупуването на дружествата "Монитор" ООД, "Телеграф" ООД, "Политика днес" ООД, "Пресмаркет" ООД и "Престрафик" ООД през юли 2007 г. с кредит от КТБ.

Пред Трифонов главният прокурор се спря и на твърдението на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, че всеки месец му е давал по 100 хил евро. "Ако наистина е давал на някого 100 хил. евро на месец за главния прокурор, аз го информирам съвсем отговорно, че нито евро не е достигало до мен", каза Цацаров.

Отговор на незададен въпрос

Той обясни, че засилената напоследък активност на прокуратурата с обвинения срещу крупни бизнесмени (Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков) не са свързани с предстоящите избори.

"На тези хора, на някои от тях, в продължение на години им е било позволено да приватизират, после да експлоатират максимално това, което са приватизирали, после да унищожат изцяло в своя полза това, което са получили. Или да изградят някакви работещи предприятия, които в крайна сметка под маската на законността да реализират огромни незаконни доходи. Започването на разследванията е възможно тогава, когато бъдат дадени годни разработки от съответните служби и финансово-контролни органи", заяви главният прокурор.

Той няколко пъти повтори, че са необходими годни доказателства и именно в този смисъл цитира Филчев, който твърдял, че прокуратурата е деловодство, ако останалите контролни органи не си вършат работата.

За да подчертае своята безкомпромисност Цацаров се обърна към водещия: "Вие започнахте това интервю с въпроса "Кой", нали така? Отговорът е "Всички". Любопитен детайл е, че въпросът "Кой", станал символен от протестите ДАНСwithme насам и свързващ се с модела "Пеевски" не бе зададен, а разговорът започна с питането "безконтролен ли е шефът на обвинението", на който Цацаров отговори отрицателно.

Цацаров коментира и разследването "ДжиПи груп", което е в начална фаза: "То едва ли ще се изчерпи с тези двама обвиняеми. Нека кажем, че разследването за "ДжиПи груп" ще продължи

в други досъдебни производства".

Цацаров не се крие зад никого, но всички други са виновни

В отговор на въпроса "къде е прокуратурата като Варна отдавна е задушавана от бившата групировка ТИМ", Цацаров призна, че проблемът е реален, направи забележка на прокуратурата във Варна и пак сам се дистанцира: “Не мога да оспоря фактите, които са посочени в този въпрос. Мога само да посоча, че варненската апелативна прокуратура не е имала силно дело за корупция. Ако сега колегите гледат, да дадат отговор на този въпрос. Т.е. още едно доказателство за това, че главният прокурор не е всесилен. Разследванията се водят по места. Смятате ли, че главният прокурор може да поеме отговорност за всички места. Но не мога да отрека отговорността на мои колеги“.

Попитан защо за тези, които са на власт, правосъдието изглежда бавно, а за останалите е светкавично, Цацаров заговори за споделената отговорност: "Този ви извод не може да бъде оборен - в обществото има глад за справедливост. Аз съм с ясното съзнание, че фигурата на главния прокурор концентрира всички надежди и съм с ясното съзнание, че няма главен прокурор, който е в състояние с магическа пръчка да изпълни всичко това – пред него има служби, след него има съд. Аз съм чист пред съвестта си, защото правя всичко, което мога. Но сам ми е много трудно.“

А може би прокуратурата не си е свършила работата, за да има осъдителни присъди, отбеляза Трифонов.

"А може би не е само в прокуратурата проблемът. Да твърдя, че прокуратурата е безгрешна, означава да съм лицемер. За съжаление такова е положението и в съда“, отговори главният прокурор.

Той се дистанцира и от прангите на краката, с които бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе приета в болница, но прехвърли отговорността на Министерството на правосъдието.

Междувременно главният прокурор продължи с критиките към други институции. По думите му се източват милиарди от ДДС, защото законът го позволява, а не защото данъчните или прокуратурата бездействат. И призова парламента да промени законодателството, за да се спре прехвърлянето на задлъжнели фирми на безимотни лица (което вече е факт).

"Някой тръгна ли да променя закона за лечебните заведения за злоупотребите в болниците – ние вървим след нарушенията", даде още примери Цацаров.

Като цяло в интервюто той обвини закона (за измамите с ДДС), парламента (който приема законите), Министерския съвет (за концесията на Юлен), Министерството на правосъдието (за унизителното отношение към Иванчева), предшествениците си (за прекратената проверка, свързана с Бойко Борисов), разследващите от МВР (за качеството на разследванията), съда (за оправдателните присъди), приватизацията (за хора като Баневи и пр.), местните прокурори (за това защо във Варна няма и едно дело срещу ТИМ), Но заедно с това заяви: "Аз нямам свойството, желанието, дори вътрешната природа и нагласа да се крия зад никого. Правя много добре това, което законът ми позвоява. Знам много добре, че други не го правят".

mediapool.bg