Кламер БГ - Новини: Прокуратурата спаси Пеевски и Доган от изнудване с доклад за контрабанда на цигари

Прокуратурата спаси Пеевски и Доган от изнудване с доклад за контрабанда на цигари

България

|
Пон, 30 Септ 2019г. 13:23ч.
Прокуратурата спаси Пеевски и Доган от изнудване с доклад за контрабанда на цигари

Българин и двама румънци са искали да изнудват Делян Пеевски и Ахмед Доган за 12 млн. евро. Това твърди специализираната прокуратура, която е започнала разследване на случая. Срещу милионите изнудвачите обещавали да премахнат имената на двамата видни политици и бизнесмени от европейски доклад за контрабанда на цигари. В него се споменавало, че тя се извършва чрез "Булгартабак" и така се финансират терористични групировки в Близкия изток.

Сюжетът е описан в прокурорското разследване, по което вече четири месеца румънец и българин лежат в ареста. В четвъртък апелативният спецсъд за пореден път отказа да освободи чуждия гражданин.

Опасни връзки

Случаят е прелюбопитен и заради участниците в него, и заради сериозните бизнес интереси, за които очевидно става дума. Освен Пеевски и Доган, в него са замесени известни общински съветници от ГЕРБ в София – Орлин Алексиев и Валя Чилова, които са разпитани като свидетели. Показания са дали и двама шефове на "Булгартабак".

Основно действащо лице по делото е известният румънски бизнесмен Овидиу Семенеску, работил за концесионера на "Софийска вода" – френската фирма "Веолия". Той е бил обвиняван в корупция и от румънските власти. Прокуратурата го счита за трети участник в престъпната група, опитала да изнудва Пеевски и Доган. За него е пусната европейска заповед за разследване.

Свидетел номер 436

Арестувани засега са двама души - българинът Дилиян Георгиев и румънският бизнесмен Дорин Йордаке. Двамата са задържани през май 2019 г., след като свидетел подава сигнал до ДАНС. Йордаке е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност, има бизнес у нас от години и опитвал да започне износ на парфюми на българска фирма. При ареста в колата му са открити мостри на парфюмите, които смятал да изпрати в Китай. Георгиев е негов помощник и съдейства за различни контакти с български бизнесмени, играе и ролята на преводач.

Според прокуратурата двамата са имали среща с известния румънски бизнесмен Овидиу Семенеску в хотел в Букурещ в края на 2018 г. Тогава им бил показан докладът за контрабанда на цигари, в който фигурирали имената на Пеевски и Доган.

Откъде прокуратурата знае всички тези подробности? На срещата е присъствал и четвърти човек – българин. Десетина дни по-късно той подава сигнал в ДАНС, а впоследствие се превръща в защитен свидетел под номер 436. Той твърди, че познава Дилиян Георгиев от 10 години. Именно той го запознал с Йордаке. Двамата поискали от бъдещия таен свидетел да им направи контакт с фирма за козметика в Пловдив с оглед бъдещ бизнес. Това било направено и в края на 2018 г. на въпросния човек било обяснено, че трябва да пътува до Букурещ, защото преговорите по бъдещия бизнес напреднали. Когато пристигнали в румънската столица, на тайния свидетел било казано, че ще се срещне със Семенску, който "щял да каже на свидетеля нещо много важно, касаещо публични личности в България".

"След това била проведена среща на свидетеля с Овидиу. При срещата на свидетеля бил показан Ipad с доклад, който касае разследване за контрабанда на цигарени изделия, извършвани от фирми и лица, ръководени от публичните лица в България. Вътре в хотела на свидетеля бил подаден Ipad-ът, на който бил докладът, като му казали да не задава въпроси", твърди прокурорът в заседанията по мерки за неотклонение на Георгиев и Йордаке, както е видно от съдебните протоколи, с които Mediapool разполага. Така, без да задава въпроси, тайният свидетел успял да прочете около 20 страници от доклада, свързани с контрабанда на цигари.

"Вътре в доклада свидетелят посочва, че темата била свързана с контрабанда на цигарени изделия, като със средствата от тази дейност се финансират няколко терористични организации като Ислямска държава, Ал Нусра, ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в сделките като посредници се използват няколко търговски дружества от Дубай. Част от лицата, които се явяват посредници между фирма "Булгартабак" АД и терористични организации", казва прокурорът.

На свидетеля било обяснено, че този доклад ще бъде внесен в Европейския парламент на 1 юни 2019 г.и е изготвен на база разследване на френските служби. След това Овидиу казал на бъдещия таен свидетел, че искат 12 млн. евро, за да окажат помощ и имената на българските публични личности да бъдат заличени.

Десет дни по-късно участникът в срещата подава сигнал в ДАНС, а през следващите месеци действа по техни инструкции при срещите си с Георгиев и Йордаке. Двамата са арестувани през май 2019 г., след като месеци наред са подслушвани и следени. При една от срещите им с тайния свидетел в столична пицария, той идва с микрофон, а заведението е обградено от снимащи с камери полицаи.

10 млн. са за прокурора, 2 млн. остават за румънците

След срещата в Букурещ тайният свидетел получил множество обаждания чрез мобилни приложения от Йордаке и Семенеску, твърди прокуратурата. Двамата го питали дали е предал информацията където трябва. Освен това му обяснили и схемата – 10 млн. евро щял да получи френски прокурор на име Бернард Ассо, а 2 млн. евро оставали за румънците.

Изнудвачи и терористи

Първоначално Йордаке и Георгиев са обвинени за участие в организирана престъпна група, която имала за цел да финансира терористични групировки и да изнудва хора за пари. Умишлено или не обаче разследващите пропускат, че така формулираното обвинение на практика казва, че терористите са се финансирали чрез контрабанда, вършена през "Булгартабак". Още на първото заседание съдът заявява, че няма никакви доказателства за тероризъм. До този момент делото се наблюдава от прокурор Евгения Станкова, шеф на антитерористичния отдел в спецпрокуратурата. Наскоро тя стана известна с твърдението си, че хакерите, пробили НАП, са хакнали и пръскачките в София с цел да дестабилизират държавата. Впоследствие тероризмът отпада от обвиненията към Йордаке и Георгиев и остават тези за престъпна група за изнудване, принуда и измами, сменя се и прокурорът.

А къде е Пеевски?

Официално прокуратурата не е споменавала името на Пеевски или Доган. Те не фигурират в обвинението, а са маскирани под формулировката "публични личности". Имената им обаче са споменати от свидетел 436, който очевидно е бил питан кого са искали да изнудват. Същевременно няма доказателства с Пеевски да е осъществяван контакт, още по-малко пък да са му искани пари, твърдят адвокатите. Разговори за среща с него са водени, но няма данни изобщо да се е осъществила. Идеята била той да се срещне със Семенеску в Монако. Докладът с техните имена също никой не е виждал. Тази част от конструкцията на разследването се основава на твърденията на свидетеля. Данните за срещата със Семенеску също идват от него. Тези твърдения са непроверими, твърдят адвокатите.

Видни свидетели от общинската група на ГЕРБ в София

Йордаке не е случаен човек, става ясно от протоколите по делото. Преди да бъде арестуван, той е имал среща със столичния общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Присъствал е и другият задържан – Георгиев – в ролята на преводач.

"Темата на разговора не е била свързана по никакъв начин с изнудване, измама, а е разговор, свързан с външен мениджмънт на "Топлофиакция", заявява по време на делото адвокатът на Георгиев. Контактът между Алексиев и Йордаке е направен от друг общински съветник от ГЕРБ в София – Валя Чилова. Тя е заявила, че е запознала двамата в комплекса "Делта Хил", където живеел Алексиев.

За намирането на външен мениджмънт на "Топлофикация София" се говори от години. В края на юли Общинският съвет възложи на общинското дружество да започне анализи за привличането на частна инвестиция от поне 500 млн. лв. за построяване на когенерации и екологизация. Преди това работна група от общински съветници от всички групи, ръководена от Чилова, нищи въпроса няколко месеца.

В момента в управата на "Топлофикация София" влизат кадри на Христо Ковачки, както и хора, които управляваха Общинска банка преди тя да бъде продадена. До 2018 г. представител на общината в банката беше Орлин Алексиев. Наскоро стана ясно, че той няма да попадне в общинската листа на ГЕРБ за предстоящите местни избори, за разлика от Валя Чилова, която остава.

В списъка със свидетели е и бившият шеф на "Булгартабак" Венцислав Чолаков. От съдебните протоколи не става ясно с каква цел е разпитан. Адвокатите твърдят, че са му задавани въпроси за агенция "Нилсен", която редовно изготвя доклади за процента на контрабандните цигари у нас. Същите въпроси са задавани и на сегашния директор на "Булгартабак". Двамата са разпитвани в края на май.

Адвокатът на Пеевски

Друг свидетел по делото е Добролюб Нинчев. Той разказва, че на 16 май се е видял с Йордаке и Георгиев, които го уведомили, че търсят контакт с Пеевски - както за себе си, така и за други хора.

Справка в Търговския регистър сочи, че в периода 2009-2010 г. Нинчев е част от съвета на директорите на фирмата "Авиора Консулт". Тогава собственик на дружеството е адвокатът на Пеевски – Александър Ангелов.

ТЕЦ "Варна" и договорът

По делото се споменава и друга любопитна подробност. От един от протоколите става ясно, че обвиняемият Георгиев е дал обяснения и за "консултантската фирма и договора, който е подписан във връзка с продажбата на ТЕЦ-гр. Варна". Топлоцентралата стана собственост на Ахмед Доган през миналата година и в момента е част от т.нар. "студен резерв" на държавата.

Дежа вю

Това не е първия път, в който се говори за доклад за контрабанда на цигари, в която е замесен "Булгартабак". В края на 2017 г. стана ясно, че такъв е бил изготвен от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата КОМ. С огромно нежелание прокуратурата се самосезира и започна проверка по случая. Месеци по-късно бе обявено, че данни за престъпление няма, тъй като документът бил с аналитичен характер, а и турските служби не са започвали подобни разследвания.

Бошлаф работа

Историята с турския доклад е многократно спомената от адвокатите по делото срещу Йордаке и Георгиев.

"Няма необходимост и не е длъжен който и да било от тези двамата граждани, намиращи се тук в залата, да търпи несгодите и ареста, само защото е трябвало да доказваме, че никога Делян Пеевски и Ахмед Доган не са били свързани с "Булгартабак" и че "Булгартабак" не е разследвана и не е в силите и компетентностите на българските разузнавателни служби да знаят дали френските разследват тези хора. А в публичното пространство са известни факти, за които твърди въпросният свидетел с тайна самоличност. Преди година и половина-две в сайта "Биволъ" и "ФрогНюз" бяха изнесени, чел съм ги и аз преди две години. Несериозно е да се твърди, че има данни за престъпления, извършени от тези лица", казва един от защитниците.

Друг подчертава, че никой освен тайният свидетел не е виждал доклада.

"Какво изнудване е това? С какво ги заплашват? Че няма спрямо тях да се прилага наказателна отговорност или какво? Абсолютна бошлаф работа. Делото съществува само и единствено, защото в него са замесени великите имена Пеевски и Доган. Ако това бяха Иван Петров и Георги Иванов, това чудо нямаше да съществува изобщо", заявява друг защитник.

През март 2016 г. "Булгартабак" обяви, че от април същата година спира да работи за един от основните си пазари - Близкия Изток. Това стана само месец, след като Турция забрани на тогавашния официален акционер в компанията и депутат от ДПС Делян Пеевски да влиза в страната, а турски проправителствени медии го обявиха за "император на контрабандните цигари" там, с приходите от които се финансират терористични организации.

Данните от митниците обаче сочат, че през 2016 и 2017 г. за Обединените Арабски емирства са изнесени приблизително същите количества като през 2015, съобщи през есента на 2018 г. разследващият сайт "Биволъ", след като спечели дело за достъп до първоначално отказаните му данни. Износът към ОАЕ се осъществява само от една фирма – регистрираната в Дубай Andalus Al-Sharq General Trading LLC, съдружници в която са двама иракски кюрди с общо 49%, както и един дубайски гражданин с 51%.

Единият от двамата иракчани е известният в региона Салам Кадер Фарадж. Според вестниците "Миллиет" и "Джумхюриет", името му е цитирано в доклада на турската служба за борба с финансовите измами MOSSAK като организатор на мащабна мрежа за контрабанда на български цигари през Иракски Кюрдистан. Според данните, предоставени от ОАЕ на Comrade – официалната статистика за международна търговия на ООН, излиза, че в Дубай се внасят почти два пъти повече цигари с произход от България, отколкото България е декларирала, че изнася за там.

Единственото законосъобразно обяснение за този феномен е, че е налице реекспорт, което означава, че огромни количества български цигари са били изнесени първо за други страни, а след това са пренасочени към ОАЕ, където са оформени от тамошната митница като стока с произход България.

mediapool.bg