Кламер БГ - Новини: Прокуратурата се зае с твърдения на БСП за манипулации при машинното гласуване

Прокуратурата се зае с твърдения на БСП за манипулации при машинното гласуване

България

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 17:24ч.
Прокуратурата се зае с твърдения на БСП за манипулации при машинното гласуване

Прокуратурата се зае с твърдения на БСП за манипулации при машинното гласуване

Съюзът ГЕРБ -ДПС – БСП постигна нов "успех" – прокуратурата е започнала предварителна проверка за евентуално манипулиране на машинното гласуване, за каквото говорят трите партии, искащи да се върне хартиената бюлетина.

Проверката е започната от Софийската градска прокуратура.

Повод са изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова и заместника й в парламентарната група Георги Свиленски. Прокуратурата се е самосезирала. Възложена е проверка на ДАНС. Засега от държавното обвинение не дават повече подробности по темата, но така или иначе самата новина за подобна прокурорска проверка засилва политическото и общественото напрежение не само по отношение на машинния вот, а гласуването въоъбще.

На ДАНС е указано да провери процедурата за провеждане на машинното гласуване, осъществяването на връзката между сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласуване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и др.

Връщането на хартиената бюлетина се превърна в приоритет номер едно за ГЕРБ, ДПС и БСП, които с невероятно усърдие и последователност направиха така, че законопроектът за промените в изборните правила да стане първият, приет изцяло от сегашния парламент. Вносител на проекта е БСП.

В петък, по време на поредно маратонско обсъждане на текстовете, продължили до среднощ, социалистът Георги Свиленски заяви от парламентарната трибуна, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков предложил на парламентарната група на социалистите да оттегли законопроекта за връщането на хартиената бюлетина, като в замяна бил обещал кодовете на машините.

"Два дена казвам защо БСП няма да го оттегли. Защото откраднахте изборите, ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашия съпредседател и бивш премиер дойде и каза: "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че да държи кодовете на машините в България? Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим", закани се той.

След това Петков обяви, че ще съди Свиленски."С вашето изказване мисля, че вие сте готов да излъжете хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов. Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема ", заяви Петков.

Последваха два дни, в които Свиленски, Нинова и Петков обикаляха телевизионни студия заради тези реплики. Нинова твърди, че Петков направил изказването за кодовете в залата пред 15 души от БСП.

Петков пък подчерта, че ако наистина разполага с "вълшебни кодове", то тогава няма логика изборните резултати от последния предсрочен вот да са такива, каквито са (неговата партия "Продължаваме промяната" загуби първото място и стана втора след ГЕРБ – бел-ред.).

"Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има "тайните кодове". Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?", каза в неделя Петков пред бТВ.

Той обясни, че разговор за кодовете е имал, но той никога не е казвал, че държи кодовете и ще ги даде на БСП. "Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините", обясни Петков.

Отделен е въпросът, че позицията на БСП по отношение на машинния вот е непостоянна.

Миналата година социалистите бяха сред най-убедените привърженици за въвеждане на изцяло машинното гласуване.

На 29 април 2021 г. самият Свиленски се обръща от парламентарната трибуна към депутатите от ГЕРБ с думите: "...само с хартиени бюлетини можете да печелите избори...Въведат ли се машините, дойде ли честността в секциите, ГЕРБ никога не може да спечели – не избори, не първо място, а може би процентната бариера."

Няколко месеца по-късно, след като Нинова посочи машинното гласуване като една от причините за електоралния срив на социалистите, партията се превърна в пламенен противник на вота с устройства. Така се стигна и до сегашната коалиция "хартиена бюлетина" между ГЕРБ, ДПС и БСП, които настояват изцяло машинния вот да се отмени.

mediapool.bg