Кламер БГ - Новини: Прокуратурата разследва нередности в МВР, твърди отстраненият шеф на "Вътрешна сигурност"

Прокуратурата разследва нередности в МВР, твърди отстраненият шеф на "Вътрешна сигурност"

България

|
Съб, 29 Май 2021г. 15:42ч.
Прокуратурата разследва нередности в МВР, твърди отстраненият шеф на "Вътрешна сигурност"

Стефчо Банков, сн. БГНЕС

Прокуратурата води разследване за случващото се в МВР след идването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Това стана ясно от думите на отстранения шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков.

От обясненията му пред бТВ не стана ясно за какво точно е разследването.

"Дал съм показания - разказал съм за неща, които се случват в МВР в последно време, за давления върху мен, как в дирекцията се случват някои неща последните няколко дни, но няма как да кажа, това е предмет на разследването", каза Банков.

Той уточни обаче, че не е свидетел по дело срещу Рашков, когото уважавал.

В същото време той каза, че започналото дисциплинарно производство срещу него е "с цел да ми се окаже натиск и влияние, за да променя показанията си“.

По-рано тази седмица Банков се оплака, че Рашков е оказвал натиск срещу него. Това се случило само дни, след като двамата застанаха рамо до рамо пред пловдивската полиция, за да се похвалят с акция срещу полицаи, които министърът нарече престъпници с пагони. При тази операция бяха арестувани шефът на Трето РПУ в града и още шестима служители. Според Банков Рашков бил ядосан, защото "Вътрешна сигурност" не успяла да стигне "до върха", т.е. до шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който се оказа в болница и не бе уволнен.

"Бил съм в кабинета на Рашков, имаше и други персони там. Беше ми поставен въпросът защо не съм стигнал до върха. Всички доказателства сме ги предоставили на прокуратурата. В качеството ми на какъв ще отида да задържам, след като прокуратурата не ми указала изрично това. Не трябва ли да има доказателства, за да бъде задържан някой", обясни в събота Банков.

Стефан Банков каза, че по времето, когато той е бил директор на “Вътрешна сигурност“, политици не са подслушвани. Той определи тези твърдения като „пасквил, сътворен като нещо ей така метнато в медийното пространство“.

mediapool.bg