Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява изпълнява ли България санкциите срещу Русия

Прокуратурата проверява изпълнява ли България санкциите срещу Русия

България

|
Пет, 28 Апр 2023г. 12:13ч.
Прокуратурата проверява изпълнява ли България санкциите срещу Русия

Прокуратурата проверява изпълнява ли България санкциите срещу Русия

Върховната административна прокуратура (ВАП) е разпоредила проверка за изпълнение на санкциите на ЕС срещу Русия, съобщиха от държавното обвиение. Не става ясно какъв е поводът за тези действия. Обяснява се само, че е образувана преписка по "информация в средства за масово осведомяване, свързана с начина на изпълнение от Република България на санкции, наложени от ЕС на Русия".

Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че има информация, че през банка в България се перат милиони на руски олигарси. В отговор прокуратурата съобщи, че е възложила на ДАНС да провери случая. Засега допълнителна информация по този казус не е давана.

В съобщението от петък се посочва, че според решението на европейско ниво всяка държава трябва мерки, за да прилага санкциите на национални ниво. Припомня се, че по решение на Министерския съвет миналия октомври е създадена координационна група. В нея участват ДАНС, агенцията за обществени поръчки, митниците и други институции.

"От ВАП са изискани сведения от Министерския съвет и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи", заявяват от прокуратурата.

След това ще се извърши преценка дали има незаконни актове, които да се атакуват пред съда или пък данни за извършени престъпления.

Поне публично досега властите не са съобщавали за някакви конкретни мерки. През февруари НАП съобщи след запитване на Mediapool, че не са наложени санкции на нито един руснак или компания. Статистическите данни сочат, че у нас има около 300 хил. руснаци, които притежават над 500 хил. имота.

Пак през февруари изпълнителният вицепрезидент на ЕК Валдис Домбровскис бе на посещение у нас и заяви, че комисията иска да има по-добра представа за санцкионираните руски граждани и фирми.

"Ние искаме да имаме по-добра представа за активите на санкционираните руски граждани и фирми, както и за активите на централната банка в държавите членки на ЕС. Затова в 10-я санкционен пакет сме предложили ангажимент за докладване от страна на държавите членки. Те трябва да докладват за активи на тяхна територия, било то частни или на централната банка. Целта е да имаме по-добра представа за тези активи и ако те бъдат конфискувани, да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", каза той.

mediapool.bg