Кламер БГ - Новини: Прокуратурата поиска отстраняване на обвинения в измама зам.-министър на транспорта Ангел Попов

Прокуратурата поиска отстраняване на обвинения в измама зам.-министър на транспорта Ангел Попов

България

|
Ср, 12 Септ 2018г. 16:36ч.
Прокуратурата поиска отстраняване на обвинения в измама зам.-министър на транспорта Ангел Попов

Софийската градска прокуратура е внесла в сряда в Софийския районен съд искане за отстраняване от длъжност на обвинения в края на март за измама заместник-министъра на транспорта Ангел Попов.

Предстои съдът да прецени дали да даде ход на делото.

От държавното обвинение припомниха, че в хода на досъдебното производство е било

установено, че през август 2012 г. в град София Попов е поискал от собственик на транспортна фирма 8000 евро, срещу което му обещал, че ще получи допълнителни четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за облекчено извършване на международни превози.

По онова време Попов не е бил част от екипа на транспортното министерство, а председател на браншова организация и като такъв не е можел да влияе върху решения на ведомството.

Затова и обвинението срещу него е за измама.

Прокуратурата сега иска отстраняването му от длъжност, защото се е оказало, че в момента на него е възложен контролът по изпълнение заповедта на транспортния министър за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за международните превози, които от край време не достигат на българските превозвачи..

През март на Ангел Попов бе определена мярка за неотклонение "подписка". Ако СРС признае вината му по делото, той може да получи от 1 до 6 години затвор.

Проверката срещу зам.-министъра започна през октомври 2017 г., след като от БСП обявиха, че между 2012 и 2014 г. той е събирал пари от превозвачи за уреждане на разрешителни. Около половин година по-рано представители на превозвачите също отправиха такива обвинения срещу Попов.

Разследването срещу него бе използвано от главния прокурор Сотир Цацаров като пример за активизиралата се борба с корупцията по високите етажи на властта.

Само преди седмица Ангел Попов отново влезе в светлината на прожекторите, след като седем души се опитаха да извършат граждански арест срещу него заради корупцията при шофьорските книжки. Той обаче обяви, че атаката срещу него била заради засегнати икономически интереси от действията му.

mediapool.bg