Кламер БГ - Новини: Прокуратурата подозира Бобокови за над 7 хил. тона опасни отпадъци

Прокуратурата подозира Бобокови за над 7 хил. тона опасни отпадъци

България

|
Вт, 29 Септ 2020г. 14:50ч.
Прокуратурата подозира Бобокови за над 7 хил. тона опасни отпадъци

Над 7 хил. тона опасни отпадъци са открити на различни места в страната при огледите по делото срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, съобщиха от прокуратурата. Те са обвиняеми за участие в престъпна група заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още осем души. Държавното обвинение твърди, че отпадъците са загробвани незаконно чрез предаването им от дружеството на Бобокови "Монбат Рисайклинг", което е част групата на за производство на акумулатори, на специално регистрирани за целта фирми.

Плевен, Монтана, Шумен и София

Отпадъците са открити на територията на четири области – Плевен, Монтана, Шумен и София, става ясно от съобщението на прокуратурата. Открити са общо 16 756 тона боклук, 7756 от които са опасни. Те са били незаконно заровени край Червен бряг, близо до село Рупци, в землището на Лом, близо до Шумен и на площадките на бившия комбинат Кремиковци. Става дума за т.нар. полиетиленов сепаратор – остатъчен продукт при преработка на акумулатори, който не подлежи на рециклиране и трябва да се съхранява или да се унищожи при специални условия.

Преди да започне струпването им в България, отпадъците са изнасяни в Германия, твърди прокуратурата. След това бившият зам.-министър Живков спрял да издава нужните за износа им разрешителни. Така боклуците оставали у нас, предавани на фирми, които нямали капацитет да ги съхраняват и обезвреждат. Установени са общо три такива дружества. По подозрение за съпричастност към схемата бяха арестувани двама бизнесмени Николай Миховски и Айгюн Еминов, собственици на въпросните фирми. Заедно с тях бе задържан и бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, както и още няколко души.

И от чужбина

У нас са внасяни отпадъци от дружествата на Бобокови в Румъния, Италия и Сърбия, твърди още държавното обвинение. Затова е сформиран съвместен екип с италиански прокурори.

Делото срещу Бобокови започна в края на миналата година именно след действия на италианската полиция. Тогава карабинерите спряха влакова композиция, пътуваща към България, натоварена с тонове отпадъци. След международния скандал властите у нас се задействаха и откриха струпани боклуци – първо край Плевен, а след това и на други места.

Междувременно срещу Пламен Бобоков бе образувано и друго – заради комуникацията му с президентския секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Седмици наред държавното обвинение пускаше на порции чатовете между двамата. В крайна сметка Бобоков бе обвинен само заради това, че е получил от Узунов данни от сводката на разузнаването. Става дума обаче за данни придобити от открити източници – като например новините на БТА. По принцип тази информация е публична, защото е взета от източници със свободен достъп, но прокуратурата твърдеше, че е бил нарушен "оперативният интерес" на военното разузнаване. По това дело съдът намали гаранцията на Бобоков 100 пъти – от 1 млн. на 10 хил. лв. и записа в определението си, че не може да изведе извод дори за намек, че Бобоков е извършил това, в което го обвинява прокуратурата.

mediapool.bg