Кламер БГ - Новини: Прокуратурата откри само 23 проблемни къщи за гости

Прокуратурата откри само 23 проблемни къщи за гости

България

|
Вт, 07 Ян 2020г. 13:35ч.
Прокуратурата откри само 23 проблемни къщи за гости

След близо девет месеца проверки прокуратурата е започнала едва 23 разследвания за къщи за гости, при които са декларирани неверни данни, за да се получи субсидия от земеделските еврофондове. През миналия април тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров нареди на МВР да провери общо 746 къщи. Във вторник обявиха, че приемникът му на поста Иван Гешев е разпоредил на петте апелативни прокуратури да вземат на специален надзор образуваните до момента 23 дела за злоупотреби с евросредства.

Най-много са производствата в Софийската градска прокуратура – 11 на брой. Три дела са образувани в Монтана. По едно има в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Силистра и Варна. От съобщението на прокуратурата не става ясно чии са обектите, нито се съобщават повече подробности.

Моля, не разбивайте къщата

Скандалът с къщите за гости започна миналата пролет, след като "Биволъ" съобщи, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва като лична резиденция обект, строен с евросредства. Манолев, който бе и кандидат за министър на транспорта, първоначално отричаше, но след това подаде оставка. Впоследствие стана ясно, че къщата формално се води на името на дъщерята на гледачката на децата му – 25-годишната Ана Димитрова. Впоследствие прокуратурата установи, че Манолев е дал и земя, и пари на Димитрова, за да се построи къщата, т.е. организацията е била изцяло негова. Според разследващите обектът е изграден изцяло в нарушение.

При обиските на място прокурорите бяха открили бележка с молба къщата да не се разбива, заявиха преди няколко месеца разследващите. Ключът бе оставен в общината в Сандански, откъдето твърдяха, че не знаят кой го е донесъл.

В момента Манолев е обвиняем като подбудител на Димитрова, която пък отговаря за деклариране на неверни данни с цел да се получат евросредства. Делото срещу двамата бе внесено в окръжния съд в Благоевград, но всички тамошни съдии си направиха отвод. Очаква се Върховният касационен съд да определи къде да се гледа делото.

Още проверяваме

Проверките по останалите 723 къщи за гости продължава, твърдят от прокуратурата.

"Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство прокурор да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ по отношение на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията", пише в съобщението.

Милиони за връщане

По 253 проекта за къщи гости трябва да се върнат над 46 млн. лв., съобщиха в средата на ноември от фонд "Земеделие", които също започнаха проверки след скандала с Манолев. Сред санкционираните е и обектът на бившия зам.-министър.

Подобни нарушения са открити и при още 157 проекта, на които е наложена пълната санкция и трябва да се върнат изцяло общо 43.1 млн. лв., останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3.3 млн. лева. Изрядни са само 23 къщи.

mediapool.bg