Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иска постоянен арест за заплашилия Ива Митева с убийство

Прокуратурата иска постоянен арест за заплашилия Ива Митева с убийство

България

|
Съб, 04 Септ 2021г. 13:33ч.
Прокуратурата иска постоянен арест за заплашилия Ива Митева с убийство

Прокуратурата иска постоянен арест за заплашилия Ива Митева с убийство

Постоянен арест ще бъде поискан за 26-годишния старозагорец Любомир Яков, който беше задържан късно вечерта в петък заради отправена по имейл заплаха за убийството на председателя на Народното събрание Ива Митева.

Само за няколко часа екипите на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП са успели да установят подателят на имейла, получен в Министерството на правосъдието по-рано през деня.

Задържаният мъж е регистриран в полицията за заплахи и кражби. Той е разпитан и е признал, че е авторът на заплашителния мейл. Не се посочват обаче мотивите за действията му

До края на деня в събота дежурен прокурор от софийската районна прокуратура се очаква да удължи мярката на задържания до 72 часа., след което ще бъде поискан постоянен арест за криминално проявения.

Получената заплаха бе оповестена в парламента в петък предиобед от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ", чийто член е Митева.

Той директно свърза отправената заплаха с приемането на Закона за Националната служба за охрана (НСО), предвиждащ рязко съкращаване на лицата, които службата ще охранява и обслужва, включително на главния прокурор, министрите, зам.-председателите на Народното събрание, също и на бивши премиери, президенти, председатели на парламента.

"Интересно е съвпадението, че в момента, в който тя (Митева) обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене, веднага някой се е активирал, за да изпрати имейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация", коментира Йорданов.

От Министерството на правосъдието обаче обявиха, че мейлът със заплахата е дошъл предишната вечер - на 2 септември в 21:04 часа.

"Абсолютна политическа демонстрация за сплашване", определи отново случая в събота Тошко Йорданов.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", коментира пред БНР той. По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си:

"Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.", смята Йорданов.

Според него има прекалено много съвпадения. "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. ... Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха", добави той.

mediapool.bg