Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иззе над 1400 картини от Васил Божков

Прокуратурата иззе над 1400 картини от Васил Божков

България

|
Пон, 18 Ян 2021г. 15:16ч.
Прокуратурата иззе над 1400 картини от Васил Божков

Над 1400 картини са иззели разследващите от хазартния бос Васил Божков, съобщи прокуратурата. Те са взети от апартамент на столичния бул. "Васил Левски", ползва от обвиняемия бизнесмен и жена му Елена Динева, както и от други помещения. Става дума за общо 1418 картини и 45 графики.

Сред произведенията на изкуството има такива на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев, пишат от прокураутрата. Картините са предадени на националната художествена глаерия за съхранение. Осигурена е охрана от МВР.

Това е поредната порция ценности, които разследващите изземват от Божков. В началото на миналата година започна опис на античната му колекция. После бе съобщено, че са иззети близо 7000 предмета. Досега не се знае точната им стойност. Прокуратурата обяви, че ще назначи международна експертиза и след това ще се опита да конфискува ценностите. Как и дали ще стане това, не е ясно.

Междувременно от фондацията на Божков обявиха, че предеметите не са били описани правилно при изнасянето им. От прокуратурата досега не са давали достъп на медии до колекцията. Пускат се само снимки, когато държавното обвинение пожелае. А миналата пролет Божков обяви, че ритон от колецията му се е е появил на свободния пазар малко след изземането му.

mediapool.bg