Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е открила "фалшиви късметлии" от лотариите на Божков

Прокуратурата е открила "фалшиви късметлии" от лотариите на Божков

България

|
Четв, 30 Ян 2020г. 17:58ч.
Прокуратурата е открила "фалшиви късметлии" от лотариите на Божков

Прокуратурата разполага с данни, че част от "късметлиите", спечелили големи суми от частните лотарии на Васил Божков, не са истински лица. Това стана ясно от изявленията пред журналисти на наблюдаващия прокурор по делото срещу хазартния бос Венцислав Фердинандов. Той каза, че към главното дело срещу Божков е добавено разследване, водено досега от друга прокуратура. В него имало данни, че лица, които са спечелили парични суми от лотариите, не съществуват реално.

Специализираната прокуратура е връчила тази част от разследването за допълнителна проверка от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). През есента шефът на "Националната лотария" Димитър Ганев твърдеше, че подозренията за "фалшивите късметлии" са абсолютно безпочвени, защото всяко платежно нареждане за всяка парична награда над 5000 лв се пази в Държавната комисия по хазарта.

"Това е най-проверяваната тема. Миналата година ни провериха три пъти. Непрекъснато ни проверяват. В комисията по хазарта има копие от абсолютно всички платежни нареждания, с които са изплащани печалби. Всеки в тази държава се интересува дали на тези хора, които ги снимат по телевизията, не са им дали по 1000 лв., за да се снимат със 100 000 лв. Но ще ви задам един елементарен въпрос. Ние сме си българи. Сигурно вече над 10 000 души са печелили над 5000 лв. при нас. Как един не се появи да каже, че са го извикали и вместо 100 000 лв. са му платили 5000 лв.? Такава схема нито може да се осъществи, нито може да се опази в тайна. Нашият бизнес модел работи, защото е позитивен, отворен и честен", каза през октомври 2019 г. в интервю за Mediapool шефът на лотарията.

Прокурор Фердинандов обясни, че в момента дружествата, през които оперират частните лотарии, нямат достатъчно капитал да покрият всички печалби, особено разсрочените за 10 или 20 години. Възможността да се разсрочи изплащането на печалбата е указана на гърба на всеки билет от моментните лотарии.

Щетата е равна на коледните надбавки за пенсионерите

Едно от седемте обвинения към Васил Божков е, че е ощетил бюджета с над 500 милиона лева. Сумата е установена в доклада на финансовата инспекция (АДФИ), според който това са несъбраните в бюджета държавни такси за хазарта от фирмите на Божков. В същото време прокуратура говори за укриване на данъци.

Разследващите са разпоредили на Министерството на финансите да предприеме действия за събиране на дължимите суми със задна дата.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева предпочете да се придържа стриктно към подхода на началника си, обяснявайки популярно как непостъпилите в хазната половин милиард лева са равни на коледната надбавки на пенсионерите за 10 години. Преди ден главният прокурор Иван Гешев каза, че Божков дължал на държавата "общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия за една година".

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на АДФИ Георги Начев

Прокурор Милева допълни, че Васил Божков е предлагал всеки ден 10 хиляди лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което от своя страна да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни конкурентни дружества. Предложението обаче било отклонено.

Васил Божков е обвинен за ръководене на организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година. Прокуратурата смята, че групата е извършвала принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари, разказа говорителят на главния прокурор.

При акцията в жилището на Васил Божков са били иззети множество картини. При претърсване на казино са иззети 400 хиляди лева. Петима души са обвинени, но четирима от тях се намират в чужбина.

Прокурор Фердинандов напомни, че за обвиненията, повдигнати на Васил Божков, може да му бъде отнето половината имущество. Самият той е в чужбина и до вчера твърдеше, че ще се върне веднага, ако от прокуратурата го потърсят, но в четвъртък обяви, че остава извън България.

"Прокуратурата знае срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартната империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че чрез тях ще се защити. Включително чрез вас, медиите", каза Милева.

Очаквайте още подробности

mediapool.bg