Кламер БГ - Новини: Прокуратурата даде 20 дни на КПКОНПИ за проверка на Горанов

Прокуратурата даде 20 дни на КПКОНПИ за проверка на Горанов

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 18:19ч.
Прокуратурата даде 20 дни на КПКОНПИ за проверка на Горанов

Прокуратурата даде срок от 20 дни на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), за да се извърши необходимите допълнителни действия по проверката на финансовия министър Владислав Горанов.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров обяви началото на проверката в "Шоуто на Слави". Причината бе зададен въпрос от "зрител" на шоуто, но часове по-рано вестник "Сега" написа, че от 2012 г. насам министърът живее в апартамент от 181 кв. м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен.

Въпросният луксозен комплекс е "Есте хоум енд спа". Той е собственост на фирми, свързани с братя Домусчиеви. Самият апартамент, ползван от Горанов, се оказа собственост на съпругата на кръстника на Владислав Горанов – Иван Сариев. Кръстникът на Горанов и неговото семейство имат десетина фирми. В миналото Сариев се е занимавал също с ИТ бизнес. Той е и виден масон, като от 2011 г. до 2017 г. е бил "велик майстор на Обединената велика ложа на България".

Съпругата на Сариев – Снежана, притежава и луксозна вила в местността Ярема в полите на Витоша.

Прокуратурата се отчете в сряда, че вече са снети писмени обяснения от Владислав Горанов. Обяснение са взети още от Иван и Снежана Сариеви. Останалата работа по проверката ще бъде извършена от антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ръководена от бившия прокурор Пламен Георгиев.

По-късно в сряда Горанов пристигна в парламента заради разглеждането на второ четене на държавния бюджет за 2019 г. В кулоарите той коментира, че според собствената му преценка няма конфликт на интереси. "Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки и субсидии", добави Горанов.

Той призна, че закратко синът на кръстника му Иван Сариев - Христо, през 2015 г. е бил служител в дирекция в Министерството на финансите. Пред журналисти Горанов обясни, че самият той не е назначил Христо Сариев, но е бил орган по назначаването.

Министърът отрече да ползва луксозна резиденция във вилната зона "Ярема" край София, собственост също на Снежана Сариева. В свое разследване сайтът "Биволъ" твърди, че Горанов често е засичан да посещава вилата.

Междувременно БСП направи опит да разшири "Кръстник-гейт" и към други хора от ГЕРБ.

БСП обяви във вторник, че ще сезира КПКОНПИ и за депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Добрев и Красимир Велчев, както и за вече бившия депутат Антон Тодоров. Поводът са медийния публикации, че част от тях също ползват имоти, без да плащат. Подобна публикация имаше в сайта "Лентата", който на свой ред се позовава на постинг на някой си Ангел Славчев във Фейсбук.

ГЕРБ определи публикацията като фалшива новина. Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че подава публични имуществени декларации от 2009 година и всичко е на светло. Ползването на имущество на трети лица се декларира едва от тази година.

mediapool.bg