Кламер БГ - Новини: Проевропейските сили спечелиха изборите в Молдова

Проевропейските сили спечелиха изборите в Молдова

Свят

|
Пон, 12 Юли 2021г. 08:02ч.
Проевропейските сили спечелиха изборите в Молдова

Мая Санду

Проевропейската партия на президентката Мая Санду спечели предсрочните парламентарни избори в Молдова. Тя се обявява за евроатлантическа интеграция на бившата съветска република и е на път да си осигури пълен контрол върху парламента

При преброяването на 94 процента от бюлетините Партията на действието и солидарността на Санду печели близо 48% подкрепа. Това на практика означава, че партията на 49-годишната Санду ще има мнозинство, което ще й позволи да прокара своята политика на борба с корупцията и сближаване с ЕС.

Проруският Изборен блок на комунистите и социалистите остава втори с 31 процента. Коалицията е водена от бившия президент Игор Додон. На трето място остана партия "Шор" на популиста Илан Шор.

Избраната през ноември президентка Мая Санду разпусна през април 101-членния парламент, където имаше само 15 депутати.

След края на изборния ден Санду изрази задоволство от победата. "Надявам се, че днес ще настъпи краят на една трудна за Молдова ера. Надявам се, че днес ще бъде краят на царуването на крадците в Молдова", написа Санду във Фейсбук.

Тя призова "енергията от днешния вот да бъде използвана, за да бъде трансформирана Молдова".

Молдовската диаспора в чужбина, на която се пада дял от над една трета от избирателите, отново подкрепи Санду. При преброени 30 процента от подадените в чужбина бюлетини Партията на действието и солидарността е първа с 76 на сто.

mediapool.bg