Кламер БГ - Новини: Продължават протестите срещу Путин в руския Далечен изток

Продължават протестите срещу Путин в руския Далечен изток

Свят

|
Съб, 08 Авг 2020г. 15:48ч.
Продължават протестите срещу Путин в руския Далечен изток

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на град Хабаровск в руския Далечен изток, разтърсван от мощни протести, откакто на 9 юли бе арестуван губернаторът на региона Сергей Фургал, съобщи Франс прес.

За пети пореден уикенд демонстрантите минаха по улиците на града, намиращ се недалеч от Китай, като скандираха лозунги против Кремъл и в подкрепа на популярния бивш местен ръководител, в момента затворник в Москва.

Жителите на Хабаровск демонстрират масово всяка събота, а в по-ограничен мащаб - всеки ден. Това са най-големите от години антиправителствени протести в Русия, като се изключи Москва. Демонстрантите редовно скандират срещу президента ВЛадимир Путин.

Избран за губернатор през 2018 г., Фургал спечели изборите с голяма преднина пред кандидата на управляващата партия "Единна Русия". Според хората в далекоизточния край мотивите за ареста му за предполагаеми убийства отпреди 15 години са политически и те се питат защо ще бъде съден далеч от Хабаровск.

Според местни журналисти днешната демонстрация е събрала десетки хиляди протестиращи, но кметството на Хабаровск съобщи само за 3000 участници.

Трийсет и осемгодишната Елена Огли каза пред АФП, че иска "да защити интересите на региона и на гражданите му, избрали своя губернатор".

"Избрахме го честно. Обичаме го, застанахме вкупом зад него, както виждате. Това ще спре, когато правителството ни даде отговор, или няма да спре никога", твърди местната жителка - управител на салон за красота.

Демонстрации в подкрепа на движението в Хабаровск с по няколко десетки до няколкостотин участници се организират и в други руски градове.

Според неправителствената организация ОВД-инфо, която следи арестите около тези прояви, петима души са били задържани вчера във Владивосток, друг голям далекоизточен град в Русия.

mediapool.bg