Кламер БГ - Новини: Aсен Василев към Радев: Службите не противодействаха при реванша на статуквото (Видео)

Aсен Василев към Радев: Службите не противодействаха при реванша на статуквото (Видео)

България

|
Пон, 31 Окт 2022г. 15:26ч.
Aсен Василев към Радев: Службите не противодействаха при реванша на статуквото (Видео)

Сн. БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев смята, че е започнал "реванш на статуквото, на който не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно", a президентът Румен Радев е на мнение, че усилията трябва да се насочат към работата на прокуратурата.

Тези позиции прозвучаха по време на консултациите между Радев и "Продължаваме промяната" в понеделник. Държавният глава каза, че много сигнали и разкрития на корупция от службите са подадени на прокуратурата.

"Усилията трябва да се насочат към работата на прокуратурата. Иначе, влизаме в цикъл на безнаказаност. Всички сигнали и данни за извършени злоупотреби трябва да намират бързо развитие в прокуратурата", каза Радев.

Президентът назначава със свои укази шефовете на специалните служби. През 2021 година по предложение на служебното правителство на Стефан Янев те бяха сменени.

Темата бе обсъдена, след като Радев повдигна въпроса, че по време на управлението на кабинета "Петков" не е било направено много по правосъдната реформа. Радев припомни думите си от преди година към ПП, че статуквото ще потърси реванш, ако те не направят решителни реформи през първите си 100 дни като управляващи.

Именно заради този намек Василев коментира работите на службите.

По време на срещата се стигна и до конфронтация за газовите доставки.

Василев припомни, че кабинетът "Петков" е задвижил процеса по получаване на газ от Азербайджан, а Радев настоя, че без работата на сегашното служебно правителство газът е нямало как да дойде на добра цена.

"С анекс, подписан от вашето правителство, от 1 юли тръгна цялото договорено количество, но само една трета беше на началната цена. Другите две трети бяха по пазарните цени. Вие този анекс го подписахте до 30 септември. Така че чак с интерконектора от 1 октомври се получи цялото количество на начално договорената чувствително по-ниска цена", каза Радев.

Асен Василев освен това припомни, че предишният кабинет е успял да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономически резултати, които са едни от най-добрите в ЕС.

ПП няма да подкрепи първия мандат за кабинет

Радев коментира още, че е съгласен, че "не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, но в същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза от своя страна, че партията е готова да обсъжда политики с ГЕРБ, но няма да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство.

Той посочи, че за тях приоритети си остават борбата с корупционните проблеми в България и със съдебната реформа.

"Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е продължаваме подпомагането на българските семейства... Виждаме, че е от огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата в България, които са най-уязвими от инфлацията", каза Петков.

Заявка за мащабна реформа в сектора за сигурност

Aсен Василев коментира, че е започнал "реванш на статуквото, на който не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно".

"Ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки, че народът ни отреди мястото на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да има адекватно противодействие на всички опити",

заяви той.

След консултациите Кирил Петков коментира пред журналисти, че партията му ще бъде "най-предвидимата опозиция":

"Те (ГЕРБ – бел.ред.) ще имат лукса да знаят по какви политики ние ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма. Нашите предизборни обещания ще бъдат спазени и българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват своите обещания. Ето защо ние категорично казахме, че първият мандат няма да бъде подкрепен".

Асен Василев заяви, че в Народното събрание пред камери ПП ще води разговори с всички политически сили.

Служебният кабинет да внесе проектобюджет

Бившият финансов министър Асен Василев отново призова служебното правителство да внесе проектобюджет за следващата година:

"По Закона за публичните финанси днес е крайният срок, в който трябва да бъдат внесен бюджета от МС и НС. Ако МС не внесе проектозакон за бюджета, НС няма как да инициира само това нещо. Призовахме президента служебното правителство да изпълни това си задължение".

Миналата седмица се стигна до напрежение между президента и "Продължаваме промяната". От партията казаха, че по време на среща с ДПС от движението им казали, че получили обаждане от президентството и от служебния спортен министър Весела Лечева срещу номинацията на Радостин Василев от ПП за председател на спортната комисия.

ДПС и Лечева отрекоха, а в петък Радев обяви, че очаква "българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги". Още тогава Асен Василев се съгласи с него и призова служебния кабинет да внесе проектобюджет за 2023 г.

Бавенето на процедурата с мандатите

Сегашната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство тече значително по-бавно отколкото трите, които се проведоха миналата година.

Досега са проведени консултации само с първата и с втората политически сили - ГЕРБ и ПП. Останалите пет формации пък нямат яснота кога ще бъдат срещите с тях.

Тази с ГЕРБ се проведе миналата седмица, а още преди нея държавният глава заяви, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат.

Най-вероятно президентът бави топката, за да не се стигне до предсрочни избори през януари, ако сегашният парламент не успее да излъчи редовно правителство.

Според конституцията преди да започне процедурата по връчване на мандатите за съставяне на правителство, трябва да се проведат консултации с формациите в Народното събрание. Едва след тях държавният глава може да връчи първия мандат, който в случая ще бъде получен от първата политическа сила ГЕРБ.

В основния закон обаче няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му. Тогава партията на Бойко Борисов ще има седем дни да върне мандата, независимо дали изпълнен или не. Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат в срок от седмица след връщането на първия. ПП също ще имат седмица да го върнат.

При третия ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата.

mediapool.bg