Кламер БГ - Новини: По волята на ГЕРБ: "Хартиената коалиция" остава единствената възможност за редовен кабинет

По волята на ГЕРБ: "Хартиената коалиция" остава единствената възможност за редовен кабинет

България

|
Пон, 09 Ян 2023г. 18:37ч.
По волята на ГЕРБ: "Хартиената коалиция" остава единствената възможност за редовен кабинет

По волята на ГЕРБ:

Поставяйки условие за неучастие на "Продължаваме промяната" в бъдещ кабинет, ГЕРБ фактически минира възможността за евентуален успех на "Демократична България" с третия мандат. По този начин ГЕРБ на практика посочи единствения вариант за формиране на управленско мнозинство в сегашния парламент - около т.нар "Хартиена коалиция" между ГЕРБ, БСП и ДПС.

Отстранявайки ПП от сметките за бъдещо управленско мнозинство, ГЕРБ прави евентуален бъдещ кабинет заложник на друго мнозинство – това на коалиция "Хартиена бюлетина" заедно с "Български възход" (БВ) или иначе казано – мнозинството, което избра Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Подобно правителство, най-вероятно под формата на програмно, би могло да бъде сглобено с мандата на БВ.

В понеделник сутринта, когато и втората политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП) върна мандата си неизпълнен, президентът Румен Радев даде да се разбере, че обмисля дали да не връчи третия мандат на "Демократична България".

"Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство е, ако се постигне договореност между ПП и ГЕРБ", каза президентът в откритата за медиите част от разговора му с ПП.

След срещата ПП повториха, че са готови да разговарят с всички, но съпредседателят на партията Кирил Петков определи шансовете за кабинет като много малки.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви от своя страна, че формацията му би подходила като ПП и би търсила съгласие около програмни приоритети, но без коалиции и договорки. Той подчерта, че ДБ няма да се ангажира със съставяне на кабинет, ако няма ясен ангажимент за конституционна реформа и за борба с корупцията.

След като дни наред ГЕРБ тръбяха как третият мандат трябва да бъде даден на "Демократична България" и дори посочи съпредседателя на обединението Христо Иванов за кандидат-премиер, от партията на Бойко Борисов поставиха неизпълнимо изискване в аванс. Парламентарният лидер на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви от Русе, че ГЕРБ ще даде подкрепа, само ако в евентуален кабинет на ДБ няма хора от "Продължаваме промяната". Тя дори изброи имена - Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков.

"Ако третият мандат отиде при ДБ, ще очакваме първо от нас да бъде поискана подкрепа. Ще поискаме и ДБ да направи оценка на всичко, което се е случило при управлението на "Продължаваме промяната" - корупционни скандали, енергетика, План за възстановяване и устойчивост, цени на горива. ДБ няма да получи подкрепа за кабинет, ако при предлагането на състав включат лица от ПП", заяви Атанасова.

Тя постави и още две ограничителни условия - ГЕРБ няма да подкрепи правителство с третия мандат, ако той бъде връчен на БСП или на "Възраждане".

По отношение на ДПС и "Български възход", Десислава Атанасова заяви, че имат допирни точки с тях, но решение за евентуална подкрепа на правителство с мандат, даден на някоя от двете партии, ще вземат ръководните органи на ГЕРБ.

По този начин ГЕРБ фактически изключиха автоматично успех на ДБ с последния мандат, защото ПП е единственият политически съюзник на ДБ в настоящия парламент, както и в предходния, когато управляваха заедно в четворна коалиция с мандата на ПП.

ПП: Договорка е дума, която не използвам

Ултиматумът на ГЕРБ дойде навреме и да секне полета на фантазията на Христо Иванов за формулата на третия мандат.

Преди ден той изрази мнение, че за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ. Той не конкретизира какво точно договаряне, при положение, че избирателите на ПП, както и тези на ДБ, не биха приели каквато и да е колаборация с партията на Бойко Борисов.

"Договорка" е дума, която не използваме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни, да кажем една правосъдна реформа. Как си представя ГЕРБ правосъдната реформа е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие за тази реформа или не", заяви в понеделник кандидатът за премиер на ПП акад. Николай Денков.

Думите му бяха в отговор на президента Радев, който запита:

"Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от “Демократична България“ заявиха, че единственият начин да се състави правителство, е ако се постигне договореност между ПП и ГЕРБ. Така че, ще ви помоля, да обсъдим този въпрос".

По-късно съпредседателят на партията Кирил Петков коментира, че ПП е готова да преговаря с абсолютно всеки за политики.

Според него има теми, за които трябва да има принципно съгласие от всички като правосъдната реформа и правомощията на главния прокурор.

"Истината е, че в последно време всички политици са заобиколени от политическа риторика, която е почти шизофренична. От една страната всички искат да има правителство, но никой не иска да говори", каза Петков и допълни: "Много е малка вероятността да има правителство с третия мандат".

След срещата при Радев Денков коментира, че първо трябва да се види на кого президентът ще даде третия мандат.

"България има нужда от правителство, което обаче да работи в полза на хората и на бизнеса. Нека да видим президентът на кого ще даде третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата - дали ще седнат главатарите на масата или ще започнем да обсъждамве първо политиките. Това зависи от мандатоносителят", kaза Денков

ПП: Дискусията за България тепърва предстои

Преди това и първата политическа сила ГЕРБ се провали в опита си да състави кабинет на 14 декември, когато парламентът отхвърли кандидата за премиер проф. Николай Габровски.

На втората политическа сила ПП не ѝ се наложи да внася проектосъстав на правителство, след като гласуването на проектодекларацията с приоритетите, целяща да установи има ли мнозинство, показа, че такова няма.

"Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои", каза посоченият от ПП за кандидат-премиер Николай Денков при връщането на неизпълнения мандат.

Третият мандат

По-рано Радев каза, че ще обяви решението си за третия мандат в срок, но не каза на кого ще го връчи.

От коментар на Радев стана ясно, че би предпочел да даде повече време на парламента да приеме необходимия минимум закони преди евентуално да го разпусне и да се насрочи нови избори.

В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да състави правителство.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира, обаче, че трябва да стане чудо, за да се сформира кабинет с третия мандат, и е скептичен, че бъде изработен програма, която да задвижи България напред, или пък ако има такава, че ще бъде подкрепена.

mediapool.bg