Кламер БГ - Новини: Расте броят на жертвите на трагедията в Магнитогорск

Расте броят на жертвите на трагедията в Магнитогорск

Свят

|
Ср, 02 Ян 2019г. 14:59ч.
Расте броят на жертвите на трагедията в Магнитогорск

Броят на загиналите при срутването на част от жилищен блок в руския град Магнитогорск достигна 21, сред жертвите има и 2 деца, съобщи ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации.

Спасени са общо шестима души, сред които две деца. Всички пострадали са настанени в болници.

Десетки хора са евакуирани от блока с 12 входа, единият от които рухна. Неизвестна остава съдбата на 20 души след експлозията на битов газ в десететажната сграда на 31 декември - приоритетна версия на разследващите случая във връзка с образуваното наказателно дело.

Единадесетмесечният Ваня, спасен изпод руините е в тежко, но стабилно състояние, заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

По думите й мозъкът на детето не е пострадал въпреки раните по главата му, но го очаква "дълъг период на възстановяване".

Детето вече е в Москва за лечение. Руското министерство на здравеопазването изпрати специално самолет, за да може бебето да бъде транспортирано до столицата. За него се грижат в момента лекари и майка му, която е медицинска сестра, подпомагани от психолози. Засега не се предвижда Ваня да бъде опериран.

Бебето е прекарало под развалините близо денонощие и половина при температура от минус 25 градуса. Диагнозата гласи: измръзване, затворена черепно-мозъчна травма, счупвания на пищялната кост.

Експертите на руския Следствен комитет не откриха следи от експлозиви или техни компоненти в развалините на жилищната сграда в Магнитогорск, частично рухнала на 31 декември, съобщи говорителката на федералното следствие Светлана Петренко, цитирана от "Ведомости".

Тя уточни, че ведомството е решило да публикува предварителни данни от разследването по повод "информации, които се появяват в медиите". Основната версия на следствието е, че е избухнал битов газ.

Петренко изтъкна, че следователите и криминалистите продължават денонощно да работят по всички възможни версии. По-рано тя уточни, че на местопроизшествието в Магнитогорск действат екипи, включващи над 100 професионалисти от Москва и от областния център Челябинск.

По случая е образувано наказателно дело.

Губернаторът Борис Дубровски обяви за днес траур в цялата Челябинска област, отбелязва "Ведомости".

mediapool.bg