Кламер БГ - Новини: Продължава блокадата на границата между Косово и Сърбия

Продължава блокадата на границата между Косово и Сърбия

Свят

|
Четв, 23 Септ 2021г. 14:36ч.
Продължава блокадата на границата между Косово и Сърбия

Сн. ЕПА/БГНЕС

Продължава напрежението по граничните пунктове между Сърбия и Косово. Етническите сърби обявиха, че са решени да протестират дълго заради решението на косовското правителство да забрани превозните средства със сръбска регистрация, съобщи БНР.

Издигнат беше палатков лагер на границата със Сърбия. Протестиращите започнаха да блокират граничния трафик, след като правителството, ръководено от етнически албанци, реши в понеделник да задължи шофьорите със сръбски регистрационни номера да поставят временни номера при влизане в Косово.

Мярката е в отговор на сръбската политика по отношение Косово. Белград не признава Косово за самостоятелна държава, както и регистрационните номера на косовските автомобили.

Премиерът на Косово Албин Курти написа в Туитър, че това не е нито провокация, нито дискриминационна мярка, а просто е реципрочна.

Курти заяви пред репортери, че върховният представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел е поискал от Прищина да "разговаря с Белград за деескалация на ситуацията".

Косовски представител се е съгласил на среща със сръбски колеги в Брюксел, но Белград е отхвърлил предложението.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че няма да има преговори преди косовските въоръжени сили да се изтеглят от северната част на Косово.

mediapool.bg