Кламер БГ - Новини: Прогнозата на Борисов: Затворена Европа до март и трета Covid вълна (видео)

Прогнозата на Борисов: Затворена Европа до март и трета Covid вълна (видео)

България

|
Пет, 11 Дек 2020г. 13:57ч.
Прогнозата на Борисов: Затворена Европа до март и трета Covid вълна (видео)

До края на март няма как Европа да бъде отворена за нормален начин на живот. Очаква се трета вълна на коронавирус пролетта, а заедно с нея – и засилване на ограниченията. Тази прогноза направи премиерът Бойко Борисов след участието си в Европейския съвет в Брюксел, по време на който лидерите постигнаха споразумения за следващия бюджет. По думите му навсякъде в ЕС се очаква мерките да бъдат запазени по време на коледните празници освен в Ирландия, където щели да се отворят пъбовете, защото техният премиер обещал.

Европа ще излезе от икономическата криза в периода август-октомври догодина. Това може да стане при условие, че има стаден имунитет, а той може да се постигне само с ваксина, каза още Борисов.

До март – забравете!

"Въобще приказка до края на март за отваряне на Европа няма. Нещо повече, очаква се тогава трета вълна и много тежки рестрикции", заяви Борисов. Той обясни, че ситуацията в Брюксел в момента била следната – вечерен час 22 ч. и по улиците няма никой. Работещите в евроинституциите имали нужда от специален пропуск, за да се движат.

След седмица и пет дни локдаун в България има добри резултати, каза още Борисов. Те обаче с нищо не показват, че трябва да има опитимизъм, че пандемията у нас свършва.

"Коледа и Нова година за ЕС трябва да бъде в най-тесен семеен кръг без масово събиране на хора", каза Борисов.

Позицията му очевидно се е променила след кацането в Брюксел. Само преди няколко дни у нас той настояваше яслите и детските градини да се отворят на 14 декември, а всички бизнеси да заработят на 21 декември. Малко след това здравният министър Костадин Ангелов заяви, че е рано за такива стъпки. В петък столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските заведения няма да отворят от понеделник.

Изход от кризата – другата есен

Единствената страна в света, която прогнозира икономически ръст, е Китай, каза още Борисов. В това време ЕС и САЩ говорят за спад на БВП от по 10-15%. Той обясни, че говорил поотделно с всички лидери на Съюза, чул и прогнозата на шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"От това, което чувам от колегите, а и предедателят на ЕЦБ, прогнозите, които се правят, е, че излизането от кризата може да се очаква август-октомври следващата година. И то при положение, че се достгине 70% ваксиниране на населението на ЕС", каза той.

В България гъвкаво и внимателно трябва да се следи за мерките и да се гледа натискът върху болниците.

"Безспорно много радостна е новината, че всеки ден по над 3000 човека оздравяват и вече има дни, в които оздравелите са повече от заразените, така че това е опитимизъм, но трябва да сме много умерени", заяви той.

mediapool.bg