Кламер БГ - Новини: Прогноза: Десният блок ще победи на изборите в Италия

Прогноза: Десният блок ще победи на изборите в Италия

Свят

|
Съб, 10 Септ 2022г. 08:37ч.
Прогноза: Десният блок ще победи на изборите в Италия

Прогноза: Десният блок ще победи на изборите в Италия

Десният блок в Италия е напът да получи явно мнозинство в двете парламентарни камари на изборите по-късно този месец. Това сочат данни от последните социологически проучвания преди в събота да влезе в сила забраната за публикуване на резултати от тях, съобщи Ройтерс.

Крайнодясната формация "Италиански братя", която е водеща в консервативния алианс, вероятно ще бъде с най-голямата парламентарна група след вота на 25 септември. Последните анкети показват, че тя постепенно увеличава преднината си пред левоцентристката Демократическа партия.

Изследване на Института "Катанео", базирано на анкетите до 31 август, твърди, че консерваторите ще имат най-малко 258 души в 400-местната Камара на депутатите и 131 - в 200-членния Сенат.

На 91.5% е изчислена вероятността съюзът между "Италиански братя" на Джорджа Мелони, "Лигата" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони да се сдобие с абсолютно мнозинство в двете камари.

Същото изследване констатира, че левоцентристите, водени от Демократическата партия на Енрико Лета, ще имат 88 депутати в долната камара и 44 сенатори. Останалите мандати ще бъдат разпределени сред партиите извън тези два блока.

Изборното право в Италия фаворизира партиите, които правят широки коалиции, което в случая е предимство за десния блок за сметка на неговите по-раздробени левоцентристки противници, отбелязва БТА.

Очакваният изборен резултат за "Италиански братя" е по-голям от общия резултат на "Лигата" и "Форца Италия". Затова Мелони е в силна позиция да стане първата жена премиер на Италия.

Последната предизборна анкета на "Ипсос", публикувана днес във вестник "Кориере дела сера", установява, че "Италиански братя" ще получи 25.1% от гласовете, следвана от Демократическата партия с 20.5%, лявото Движение "Пет звезди" с 14.5% и "Лига" с 12.5%, съобщи Ройтерс.

mediapool.bg