Кламер БГ - Новини: Проверяват още 102 контейнера с италиански боклук във Варна

Проверяват още 102 контейнера с италиански боклук във Варна

България

|
Четв, 30 Ян 2020г. 10:41ч.
Проверяват още 102 контейнера с италиански боклук във Варна

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад.

В огледа участват и разследващи полицаи от Областната дирекция на МВР и представители на ДАНС, митница и РИОСВ.

Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари тази година. Както информира тогава на брифинг Районната прокуратура във Варна, делото се води по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс и е по повод разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври 2019 г. Този текст визира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата.

Изпращачът и на тези 102 контейнера отново е същата фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно, както и при предишните пратки.

Получателят на товара също е фирмата "Блацион" ООД, която е регистрирана в София.

Огледът на отпадъците, който започна в четвъртък, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите.

Както вече информира пресцентърът на Апелативната прокуратура, товарът е посочен като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач "Maersk" за 28 от тях.

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември - други 28, на 22 ноември - 20, а на 29 ноември - още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови.

Тогава беше установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна в изпълнение на разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Представителят на Апелативната прокуратура във Варна днес също участва в огледа на новите контейнери.

mediapool.bg