Кламер БГ - Новини: Проверява се сигнал за заболяло от африканска чума прасе във Видин

Проверява се сигнал за заболяло от африканска чума прасе във Видин

България

|
Нед, 28 Юли 2019г. 18:19ч.
Проверява се сигнал за заболяло от африканска чума прасе във Видин

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е получен сигнал за болно прасе от африканска чума в частен имот в квартал "Нов път". Взети са необходимите проби и през утрешния ден се очакват резултатите от тях, каза д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, пред БНР.

"Изпратили сме проба и чакаме. Сигналът беше получен в петък и веднага изпратихме. Предполагам, че в понеделник сутринта ще има яснота. Ако пробата се окаже положителна, ще действаме в три километрова зона. Фермата в близост има мерки за биосигурност, но и от там ще вземем проби", обясни д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

Собственикът на най-голямата промишлена свинеферма, която попада в 3-километровата зона- Димитър Неков каза, че във фермата от месеци са взети изключителни мерки за сигурност и въпреки това с притеснение очаква резултатите от взетите проби.

Близо 4 000 са прасетата в неговата свинеферма.

Досега във Видинска област нямаше сигнали за заболяването.

Междувременно в Русенско продължава евтаназията на прасетата около огнищата на африканска чума в големите свинекомплекси. Бедственото положение в областта беше удължено до 21 август.

В събота бедствено положение бе обявено и област Добрич. До 5 август всички стопани , отглеждащи прасета в дворовете си, имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните.

mediapool.bg