Кламер БГ - Новини: Проверява се поддръжката на ценните за културата сгради в центъра на София

Проверява се поддръжката на ценните за културата сгради в центъра на София

Общество

|
Пет, 21 Септ 2018г. 15:39ч.
Проверява се поддръжката на ценните за културата сгради в центъра на София

Министерството на културата се загрижи за поддръжката и външния вид на сградите културно наследство в центъра на София в контекста на провежданите мащабни ремонти на булеварди, улици, тротоари и градинки, чието обновяване ще контрастира рязко с олющените фасади на старите значими здания.

Ведомството обяви, че вече е предприело огледи на ценните архитектурни сграда, определящи облика на централната част на столицата, и на онези собственици, които не полагат грижи за сградите и те са в лошо състояние, ще бъдат издавани предписания какво да направят за вида им и в какви срокове. Онези от собствениците, които са извършили архитектурни промени или реконструкции на сградите, които са в разрез с нормативната уредба, ще бъдат санкционирани.

Голяма част от фасадите на постройките в центъра на София са в повече от окаяно състояние и имат нужда от сериозна реставрация. Притежателите им обаче често не могат да се разберат за разходите по ремонта и поддръжката, тъй като част от тях не разполагат с необходимите средства. Столичната община не намира механизми, по които да ги принуди да инвестират в собствеността си. Макар да има правна възможност за налагане на глоби за неподдържане на архитектурните паметници, до нея рядко се пребягва и дори и тогава следва сага с обжалването на санкциите. Неработеща се оказва и мярката, предвиждаща общината да ремонтира сградите за своя сметка, а отпуснатите средства да се оформят като ипотечен кредит, дължим от собствениците. Ако те не го изплащат, тогава общината може да придобие сградата, но такъв прецедент досега няма.

Предстои да се види какъв ще е ефектът от проверката на Министерството на културата.

Специфичните архитектурни фасади на много сгради, изградени през първите години на ХХ век в столицата, когато София започва трансформацията си от неразвито селскостопанско градче в модерна европейска столица, са изключително важен елемент в културния облик на града. На много малко места на Стария континент може да се наблюдава подобно преплитане на стари архитектурни стилове и нови и модерни сгради. Лошата поддръжка на недвижимите културни ценности в столицата и досега правеше впечатление, но след приключването на мащабните ремонти в центъра на София, контрастът ще е още по-голям. В същото време подобрената архитектурната среда на столичния център може да привлича още повече туристи, които с евтините полети на нискотарифните компании се увеличават с всяка година.

mediapool.bg