Кламер БГ - Новини: Проверката за починалото в болница дете е удължена с още една седмица

Проверката за починалото в болница дете е удължена с още една седмица

България

|
Пет, 29 Ноем 2019г. 15:51ч.
Проверката за починалото в болница дете е удължена с още една седмица

Поне със седмица ще бъде удължен срокът за окончателния доклад от проверката за смъртта на 3-годишния Александър на 14 ноември, който почина в "Пирогов", след като беше транспортиран в тежко състояние от Специализираната болинца по педиатрия. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Сутринта разговарях с директора на агенция "Медицински надзор". Докладът, който ми е изпратил, отново е определен като предварителен. Мотивите на директора са, че все още пристигат нови медицински документи, резултати от кръвни изследвания. Освен това, очакваме и докладите на четиримата независими експерти", каза министър Ананиев.

"За съжаление, може би ще се наложи да удължа още малко срока. Казвам го със съжаление, защото поех ангажимент пред родителите", допълни той.

Родителите на починалото дете винят за смъртта му лекарите, тъй като са обиколили три лечебни заведения и в крайна сметка то е починало.

Първо са били в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", където не са стигнали до преглед, защото е имало много чакащи, отишли са в болница "Лозенец", където детето е прегледано и изпратено за домашно лечение, но след като с влошава се връщат отново в детската болница. Там се налага да чакат отново за преглед и е преценено, че детето е за болнично лечение и след като на родителите е предложено, но те отказват да бъде настанено в Александровска болница заради липса на места, в крайна сметка е направена организация и то е прието в Педиатрията. По-късно то се влошава, започват реанимационни действия, стабилизирано е и е прехвърлено в "Пирогов", където обаче лекарите не успяват да го спасят. Според аутопсията детето е починало от тежка двустранна хеморагична пневмония, която според водещи специалисти педиатри е изключително бързо протичаща и често завършваща фатално.

Заради случая, още преди да са излезли резултатите от предварителната проверка, премиерът Бойко Борисов разпореди да има възмездие и да бъдат отстранени директорите на трите болници и лекарката, приела детето в Педиатрията, върху която родителите хвърлиха основната вина за трагедията.

Случаят предизвика широк обществен отзвук, вълна от възмущение и отприщи вербална агресия и призиви за саморазправа с лекари.

След случая двама от тримата анестезиолози са подали молби за напускане на интензивното отделение в Детската болница "Проф. Иван Митев" и в сряда то беше принудено да затвори заради липса на достатъчно лекари за осигуряване на графика. Другият анестезиолог е в отпуск. Отделението е затворено временно до 5 януари 2020 година, като очакванията са дотогова да се намери решение на кадровия проблем.

В това време други три болници ще поемат случаите на деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация -"Пирогов", Национална кардиологична болница и "Александровска".

В петък затварянето на интензивното отделение на Педиатрията стана причина за скандал в парламента, след като от БСП поискаха изслушване на здравния министър Кирил Ананиев, но ГЕРБ гласуваха против. От БСП коментираха, че при това положение Ананиев трябва да си подаде оставката, тъй като управляваща партия му няма доверие. Ананиев от своя страна призова да не се правят политически спекулации и отново повтори, че е създадена нужната организация между болниците за лечението на спешните детски случаи.

Той посочи, че усилията на Министерството на здравеопазването са насочени към изчистване на кадровите проблеми, които стоят в момента пред интензивното отделение на Педиатрията. "Назначил съм комисия, която ще направи пълен анализ на капацитета на отделението и ще бъдат предприети всички необходими действия за привеждането му в нормален работен режим", каза Ананиев.

Той припомни, че през май месец тази година правителството отпусна 1.7 млн. лв. за Педиатрията. Освен това бяха увеличени цените на основните клинични пътеки, по които работи лечебното заведение, а лимитирането на легла в детските отделения и клиники беше премахнато. "Увеличихме цените на клиничните пътеки, премахнахме лимитирането по легла, което също осигури възможност на болницата за допълнителни средства. Молим ви, не политизирайте въпроса, правим всичко възможно, за да решим проблема", каза той.

mediapool.bg