Кламер БГ - Новини: Присъдата на Марешки е намалена заради бавното правосъдие

Присъдата на Марешки е намалена заради бавното правосъдие

България

|
Вт, 17 Ноем 2020г. 19:23ч.
Присъдата на Марешки е намалена заради бавното правосъдие

Бизнесменът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки е получил присъда под минимума заради прекомерната продължителност на делото срещу него. Той бе осъден на 4 години затвор за изнудване, но делото продължава вече шест години и е приключило на втора инстанция. Минималната присъда по този престъпен състав е пет години.

От мотивите на Варненския апелативен съд се разбира, че Марешки е с "противоречиви характеристични данни". Съдиите, че сред част от обществото той се ползва с добро име и авторитет, но те казват, че сред други хора е известен като човек, от когото може да се очаква всичко. Съдебният състав пише, че той е известен с връзки в криминалните среди и с чувството, "че всичко може да му се размине".

За Красимира Колева, която също бе осъдена като съучастник на Марешки, се казва, че се грижи за малкото си дете и работи, но на този фон се опитва да разрешава по незаконен начин споровете си с бившия си съпруг и сестра му.По делото Колева е осъдена на три години затвор.

Присъдатасрещу двамата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Според обвинението, в периода от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. Марешки и Колева са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лв. за пицарията му във Варна. Проблемът е, че имотът не бил техен. Миланов вече е имал договор за наем с Тони Д., с когото имал договорни отношения.

Асен Миланов е бивш съпруг на Красимира Колева. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от Веселин Марешки.

Държавното обвинение обяснява намесата на Марешки с факта, че Красимира Колева дължала 65 000 лва на неговата съпруга. Според обвиненителния акт, той се включил, за да успее да си върне парите.След като Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето ѝ.

Впоследствие, след искане на Красимира Колева, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към лидера на "Възраждане" и общински съветник във Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че Костадинов може да му помогне за разрешаване на конфликта с Марешки.

На 15 октомври 2014 г. след скандал на улицата се стигна до физическо насилие от страна на лидера на "Воля". Марешки бе задържан от полицията и обвинен, че е ударил Костадинов.

Пред съда Марешки казва, че е отправил единствено на бизнес предложение към Миланов за заплащане на наем за ползване на терасата, която си е била негова.Съдът приема, че това е просто защитна реакция на бизнесмена, която е оборена от доказателствата по делото.

Информацията от специалните разузнавателни средства сочи, че Марешки не само поискал от свидетеля да му заплаща ежемесечни наеми, но при получения отказ го е заплашил със спиране работата на заведението и разрушаването му. Марешки е осигурил техника и работници за разрушаванетона тентата на пицарията и е повикал охранители, за да може майсторите да си работят.

mediapool.bg