Кламер БГ - Новини: Приказните имоти на "Шехеразада" - въпроси към Севделина Арнаудова. И към Борисов.

Приказните имоти на "Шехеразада" - въпроси към Севделина Арнаудова. И към Борисов.

Анализи и Коментари

|
Пон, 08 Юни 2020г. 13:33ч.
Приказните имоти на "Шехеразада" - въпроси към Севделина Арнаудова. И към Борисов.

Задава ли се нов "гейт", който да скъси и третия мандат на Бойко Борисов? А може би, ние българите, просто не харесваме богатите? Отговорът на тези въпроси се крие в една задача: може ли младо тричленно семейство с годишни доходи малко над 130 000 лева преди данъчно облагане да обслужва два ипотечни кредита за над 1,2 милион лева и да изплати единия за 57 месеца, като в същото време се издържа и дори успява да спести близо 40 000 лева?

Не може, казват от сайта "Биволъ", разкрил, че дългогодишният политически съветник на премиера Борисов и негов доверен човек Севделина Арнаудова-Димитрова и съпругът ѝ са се сдобили миналото лято с вила за над 1 милион лева в Бистрица. Сделката е от юли, точно когато ГЕРБ още се тресеше от "Апартаментгейт" - скандала с купените на ниски цени луксозни имоти от политици. Сайтът публикува снимка на двуетажната къща от 271 кв. м. площ върху терен от 1128 кв. м. Според Арнаудова, това е възможно: изтеглен е ипотечен заем от Банка ДСК за 500 000 евро, всичко е вписано, сделката е по пазарни цени, обясни тя пред медии.

"Севделина-гейт": Какво ще кажат КПКОНПИ и НАП

Но не от нея очакваме отговори, а от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Освен че съхранява декларациите на лицата на публични длъжности, е редно и да ги проверява за несъответствия - макар да "проспа" апартаменти на цени под данъчната им оценка, известни от "Апартаментгейт". В КПКОНПИ са и декларациите на съпруга на Арнаудова - Делян Димитров, който също се труди за държавата. Кариерата му в последните десетина години е все по бордове и управителни съвети - "Индустриална зона - Видин", държавно предприятие "Съобщително строителство и възстановяване", Национална компания "Индустриални зони".

По традиция от няколко правителства бордовете на държавните фирми са хранилки за партийни кадри с неясна експертиза и доверени лица. През януари 2015 г. Димитров прескача в управителния съвет на "Булгартрансгаз", една от най-богатите държавни фирми, която управлява националната газопреносна система и строителството на газопровода "Балкански поток". (Няколко месеца по-късно Димитров и Арнаудова сключват брак, а кум е премиерът Борисов).

Най-добре заедно с КПКОНПИ да проверява и Националната агенция по приходите (НАП). Защото младото семейство погасява ипотечен кредит от 150 000 евро за голям апартамент за по-малко от 5 години, и тегли нов, още по-голям, от 500 000 евро за вилата си, която струва 1 056 148 лева.

Апартаментът от 198 кв. м и гараж от 19 кв. м е купен през 2015 г., а в декларацията си през 2017 г. Арнаудова е вписала остатък от ипотечния кредит - 91 030 евро. Т.е. за две години са погасени близо 40% от него, а има и остатък от потребителски кредит в размер на 5476 евро. (При сравнение на нейната и на съпруга ѝ декларации има известно разминаване - в нейната от 2017 г. жилището е за 300 000 лева, в неговата от 2018 - за 352 000 лева.)

В декларацията си от 2017 г. пиарката на премиера е вписала и дарение от 40 000 евро - вероятно парите от майка ѝ, за които обяснява, че помогнали за предсрочното изплащане на апартамента само за 57 месеца. Последните две декларации - за 2018 г. и за 2019 г. на пресаташето на премиера не са публични, тъй като законът ѝ дава това право.

Как се поддържат два големи имота, откъде са средствата за това и за обслужване на задълженията, за издръжка на тричленното семейство и трите автомобила? В декларацията си от май 2019 г. Делян Димитров е описал своите и на съпругата си годишни доходи преди облагане с данъци. Те са на обща стойност 132 574 лева, т.е. малко над 11 хиляди лева месечно.

Кредити за избрани

Всеки, който е теглил ипотечен заем, със сигурност се пита как банката е отпуснала толкова огромен кредит на физически лица на публични длъжности, обезпечен само с ипотека? За доста по-малки суми от обикновените граждани се изисква и друг залог - депозит или държавни ценни книжа (ДЦК). А декларираните от съпруга на Арнаудова спестявания в банки са 48 596 лева на негово име и 3310 лв. - на нейно, съгласно декларацията му от май 2019. В добавка и две кредитни карти - неговата с лимит от 20 000 лева, а нейната за 5 хиляди. Известно е, че хората на държавна служба с безсрочен договор са любими клиенти на банките, които имат и преференциални лихви за тях. Но изглежда за някои от тях има и допълнителни бонуси.

Разкритията на "Биволъ" се появиха след атака срещу PR-ката на премиера от хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков. От Дубай, където се намира, той обяви, че през последните години Севделина Арнаудова е посещавала офиса му на ул. "Московска" 43 "ежемесечно". И запита премиера защо я е пращал. В две поредни емоционални изявления Арнаудова отрече, обвини Божков в манипулация и в личен интерес към нея, съобщи, че член на семейството ѝ е работил за него (баща ѝ, пенсиониран полицейски началник) - и че не се страхува от лъжите и заплахите му.

Все пак институциите дължат отговори. Борисов също. Изхвърлял е свои и за по-малко, за един апартамент с асансьор - или просто за луксозно жилище на съмнително ниски цени. Справка - "Апартаментгейт".

Цветан Цветанов е извън ГЕРБ, а поста и парламента напуснаха Цецка Цачева, Делян Добрев и др. Към някои обаче премиерът е милостив - не го притеснява фактът, че министърът на финансите Владислав Горанов от години живее в луксозно жилище, "предоставено" от кръстника му, а прокуратурата все така проверява от над година и половина. Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък бе изпратен консул във Валенсия, въпреки скандалната тераса-покрив с барбекю на нея.

На този фон Борисов, който си живее във фамилната къща в Банкя, изглежда най-малоимотен сред приближените си. Вчера премиерът обеща "проветряване" на листите на ГЕРБ за изборите догодина. Не е ли по-добре дезинфекция на цялата партия - от опашката до главата...

mediapool.bg