Кламер БГ - Новини: При спуснати бариери и идващ влак учителки преведоха деца през жп прелез във Велинград

При спуснати бариери и идващ влак учителки преведоха деца през жп прелез във Велинград

България

|
Пет, 21 Септ 2018г. 14:35ч.
При спуснати бариери и идващ влак учителки преведоха деца през жп прелез във Велинград

Регионалното управление на образованието в Пазарджик започна проверка по повод разпространен в социалните мрежи клип, на който се вижда как две учителки прекарват малки ученици през жп прелез при спуснати бариери. Това е станало вчера във Велинград, а децата са от Основно училище "Неофит Рилски“.

На клипа се вижда още как половината деца успяват да преминат през релсите, но идващият влак на прелеза край Клептуза плаши останалите и те побягват назад, изчаквайки теснолинейката да премине.

Двете учителки ще получат дисциплинарни наказания, най-вероятно "предупреждение за уволнение", съобщи директорът на училището Юлия Трионджиева. От полицията вече са съставили акт на учителките заради нарушение на Закона за движение по пътищата. В Районното управление на полицията те обяснили, че са бързали, защото на някои от децата им се ходело до тоалетната.

Клипът е заснет от случаен свидетел и от снощи е в социалните мрежи.

“Този влак се движи със скорост 70 км в час. Понеже влиза в гарата, намалява скоростта до 25-35 км в час“, обясни пред бТВ Филип Каролев, който е заснел цялата случка.

“С кола, когато натиснеш спирачката при 100 км/ч, тя спира за 30 метра, но спирачният път на един влак е над 200 м. Само локомотивът тежи над 50 тона”, каза още авторът на клипа.

"Не се намесих да им кажа, че е неправилно, защото снимах и исках да направя цял филм, за да имам доказателствена стойност", коментира Каролев, който е сътрудник на форума за градски транспорт в Бургас.

"Не мога да си обясня, защото учителите са с дългогодишен опит. Просто една грешка, която е абсолютно нелепа за мен. При положение че има спусната бариера и подадени звукови сигнали… Слава на Бога, че децата са живи и здрави. Сега съвсем официално подготвяме писма за изискване на писмени обяснения", коментира директорът на училището Юлия Трионджиева, цитирана от БНР.

От Регионалното образователно управление ще излязат с официално становище по скандалния случай след приключването на проверката.

mediapool.bg