Кламер БГ - Новини: При масирано полицейско присъствие бе открит български център в Скопие

При масирано полицейско присъствие бе открит български център в Скопие

България

|
Пет, 25 Ноем 2022г. 16:37ч.
При масирано полицейско присъствие бе открит български център в Скопие

Сн. БГНЕС

При масирано полицейско присъствие бе открит новият офис на българския културно-информационен център в Скопие, съобщи БНР.

"Културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим, още повече да отправим поглед и надежда за общо бъдеще", посочи служебният министър на културата Велислав Минеков.

Първата инициатива след откриването е съвместна – изложба на български и македонски художници.

"Една голяма част от събитията, които организираме и които планираме, да бъдат съвместни. Съвместни между представители на културните среди от двете държави", каза директорката на центъра Антония Велева.

"В името на приятелството, отворете широко вратите за културата“, призова министърката на културата на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

По време на официалната церемония бе открита и изложбата "Заедно II“, в която са включени картини на шест съвременни художници от България и десет

от Република Северна Македония.

Българският културно-информационен център в Скопие е открит през 2006 година, в резултат на спогодба между правителствата на България и Република (Северна) Македония от 2003 г. за откриване на културно-информационни центрове съответно в Скопие и София.

От месец септември Културно-информационният център на Република България в Скопие вече се помещава в центъра на града.

mediapool.bg