Кламер БГ - Новини: При изтекъл мандат членовете на ВСС ще взимат по над 10 хил. лв. заплата

При изтекъл мандат членовете на ВСС ще взимат по над 10 хил. лв. заплата

България

|
Пет, 17 Фев 2023г. 11:15ч.
При изтекъл мандат членовете на ВСС ще взимат по над 10 хил. лв. заплата

Снимка: БГНЕС

Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече е над 10 хил. лв., съобщи специализираният сайт lex.bg. Това става ясно от данните на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година. Основната заплата в съвета вече е 10 194 лв. След добавяне на процента за прослужено време тя може да достигне и до 14 272 лв. Същите пари получават председателите на върховните съдилища, главният прокурор, шефът на националното следствие и главния инспектор в инспектората към ВСС.

По закон всички те получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Неговото възнаграждение се формира средноаритметично от заплатите на президента и председателя на парламента. Главният инспектор пък взима колкото член на ВСС.

Според данните от НСИ през декември 2022 г. средната работна заплата в обществения сектор е била 2127 лв. Т.е., ако имаше парламент, един депутат би получавал 6381 лв., а председателят на НС – 9891 лв. Заплатата на президента е 12 762 лв., а на председателя на КС – 11 327 лв.

За първи път заплатите във ВСС ще надхвърлят 10 хил. лв. Увеличението идва на фона на изтеклите мандати на членовете му. Тъй като парламентът не успя да избере нови хора в съвета, досегашните останаха на постовете си. Мандатът на главния съдебен инспектор също е изтекъл. Конституционният съд обаче не видя проблем с това и постанови, че те ще изпълняват задълженията си до нов избор.

Най-важното решение на този ВСС бе избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Кандидатурата събра нужното мнозинство, след като никой не видя проблем в това, че той е единственият кандидат за поста.

Извън това ВСС работи в тишина и комфорт. При предишния състав от време на време имаше спорове, защото имаше ясно изразена вътрешна опозиция, макар и малобройна.

mediapool.bg