Кламер БГ - Новини: Ракетна атака срещу летището в Кабул, докато САЩ завършват изтеглянето си

Ракетна атака срещу летището в Кабул, докато САЩ завършват изтеглянето си

Свят

|
Пон, 30 Авг 2021г. 17:10ч.
Ракетна атака срещу летището в Кабул, докато САЩ завършват изтеглянето си

Сн. ЕПА/БГНЕС

Американската противоракетна отбрана прехвана пет ракети, изстреляни по летището в Кабул, съобщи официален представител на САЩ. На този фон Вашингтон бърза да завърши изтеглянето си от Афганистан и да сложи край на най-дългата си война, отбелязва Ройтерс.

Афганистански медии съобщиха, че ракетната атака е извършена от каросерията на автомобил. Осведомителната агенция Пажвок съобщи, че няколко ракети са ударили различни части на афганистанската столица.

Неназованият американски официален представител заяви пред Ройтерс, че по първоначални данни няма пострадали военнослужещи на САЩ.

По-късно в петък терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

"С милостта на всемогъщия Бог войниците на халифата взеха на прицел международното летище в Кабул с 6 ракети "Катюша", се казва в съобщението.

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън, след като е бил информиран за нападението, е потвърдил заповедта си към командирите да бъде направено "всичко необходимо за гарантиране на сигурността на американските сили на място".

Президентът беше информиран, че работата на летището не е нарушена и продължава, допълни американското президентство.

След като евакуираха около 114 000 души, включително чужди граждани и афганистанци в риск, при операция, започнала ден преди на 15 август талибаните да превземат Кабул, САЩ и съюзниците им се готвят да завършат изтеглянето си до уговорения с радикалните ислямисти краен срок, тоест до утре.

През уикенда броят на американските военни на летището е намалял до под 4000.

Заминаването им стана още по-належащо след самоубийствения атентат на "Ислямска държава" в четвъртък пред едни от входовете на летището, при който загинаха десетки афганистанци и 13 военнослужещи на САЩ.

Същевременно от Пентагона съобщиха, че са наясно със съобщенията за пострадали цивилни лица при нанесения удар с дрон, при който беше поразен автомобил с атентатори самоубийци от афганистанския клон на групировката "Ислямска държава".

В автомобила е имало експлозиви и че в резултат на удара са избухнали вторични взривове.

По думите на американски източници атентаторите са планирали да извършат нападение срещу международното летище в Кабул, където продължава евакуацията преди изтичащия утре краен срок за изтеглянето на американските сили от Афганистан.

Според очевидци ударът е бил нанесен срещу два автомобила, паркирани в жилищна сграда близо до летището, при което са били убити и ранени няколко цивилни.

Първоначално представители на властите съобщиха за отделно ракетно нападение срещу сграда близо до летището, но се оказа, че става дума за едно и също събитие.

Жена на име Дина Мохамади каза, че в сградата живеели нейни роднини и че няколко от тях са загинали, включително деца.

Съсед, представил се като Ахмадудин, заяви, че е взел телата на децата след въздушния удар, причинил още експлозии в сградата.

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви", наред с убитите бойци на "Ислямска държава".

Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбан заяви, че САЩ знаят за съобщенията за цивилни жертви и водят разследване.

Той каза, че при удара е била поразена непосредствена заплаха за летището в Кабул, но добави: "Бихме били дълбоко наскърбени от евентуална загуба на невинен живот."

Отделно американски служител заяви, че дронът е изстрелял ракета "Хелфайър" по автомобил, намирал се на място между две сгради, след като са били забелязани хора, които товарели експлозиви в багажника.

По думите му е имало първоначален взрив, причинен от ракетата, последван от доста по-силна експлозия, която се предполага, че е била предизвикана от значителното количество взривни материали в автомобила.

Според Ърбан тези мощни последващи взривове може да са причинили цивилните жертви.

До края на месеца САЩ ще изтеглят войските си от Афганистан, каквото бе първоначалното решение на администрацията на президента Джо Байдън.

Имаме да евакуираме още приблизително 300 американски граждани от Афганистан, заяви пред телевизия Ей Би Си държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

"Работим неуморно в последни дни и часове за извеждането им оттам", каза Блинкън около 48 часа преди изтичането на крайния срок за изтегляне на американците.

Около 114 400 души, в това число близо 5500 американски граждани, са изведени от Афганистан от при колосална операция за евакуация, започнала на 14 август, в навечерието на завземането на Кабул от талибаните.

Тези, които избраха да останат, няма да бъдат блокирани в Афганистан, обясни съветникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливън пред телевизия "Фокс", без да уточни какъв е броят на тези хора.

"Ще си осигурим механизъм за извеждането им от страната, ако поискат да се приберат в бъдеще", увери той, допълвайки, че талибаните са поели ангажимент в тази посока.

Съливан заяви, че САЩ ще продължат да нанасят удари срещу "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

"Ще продължим да се борим с терористите в Афганистан, за да се гарантира, че те не представляват заплаха за САЩ", каза той.

Съливан допълни, че съгласно настоящите планове на американското правителство от 1 септември САЩ няма да поддържат повече посолство в Афганистан.

НАТО, Европейският съюз и още 97 страни подписаха съвместна декларация със САЩ, в която се казва, че ще продължат да издават документи за пътуване на афганистанци в риск и очакват от талибаните да изпълнят задължението си да позволят на тези хора да заминат, предаде Ройтерс.

mediapool.bg