Кламер БГ - Новини: Преследвана от властите, организацията на Ходорковски се саморазпусна

Преследвана от властите, организацията на Ходорковски се саморазпусна

Свят

|
Четв, 27 Май 2021г. 22:32ч.
Преследвана от властите, организацията на Ходорковски се саморазпусна

Михаил Ходорковски

Организацията "Отворена Русия" (Open Russia), финансирана от живеещия в изгнание опонент на Кремъл Михаил Ходорковски, обяви, че преустановява дейността си в Русия заради преследване срещу членовете й, предаде Франс прес.

"Решихме да преустановим дейност, затваряме регионалните си офиси", каза пред АФП директорът на организацията Андрей Пивоваров, допълвайки, че решението е свързано с ново законодателство.

Във Фейсбук Пивоваров уточни, че "всички членове на движението са изключени и участието им в него е анулирано, за да се избегне евентуално бъдещо съдебно преследване".

Законопроект, обсъждан от руските депутати, предвижда по-строги присъди срещу членове на организации, смятани за "нежелани" съгласно закон, подписан през 2015 г. от президента Владимир Путин. Самото членство в нежелана организация вече може да се наказва с до шест години затвор.

"Отворена Русия" беше обявена за нежелана през 2017 г., след което организацията се саморазпусна през 2019 г. След това бе създадена друга структура със същото име, която така и не беше регистрирана от министерството на правосъдието на Русия, отбелязва АФП.

mediapool.bg