Кламер БГ - Новини: Премиерът събира министри и шефове на агенции заради цените на храните

Премиерът събира министри и шефове на агенции заради цените на храните

България

|
Вт, 07 Фев 2023г. 09:48ч.
Премиерът събира министри и шефове на агенции заради цените на храните

Премиерът събира министри и шефове на агенции заради цените на храните

Цените на храните ще са основна тема в Министерския съвет във вторник. Служебният премиер Гълъб Донев е свикал работна среща по темата с участието на министри и шефове на агенции.

Целта е да бъде представен анализ на образуването на цените, като спрямо резултатите от този анализ ще се търсят възможните решения за спиране на покачването им.

В понеделник вечерта Донев обяви, че правителството му ще положи усилия за "постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки".

Миналата седмица анализ на Mediapool показа, че някои храни в България са по-скъпи дори от тези в най-богатата държава в ЕС - Люксембург. Според данни на Евростат за 2021 г. няколко групи хранителни стоки у нас са значително по-скъпи в абсолютна сума дори от пазарите на далеч по-богати общества като тези в Германия, Франция, Швеция и Естония. Става сума за маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата. В същото време хлябът и месото са на сравнително приемливи нива, а плодовете и зеленчуците нито са много евтини, нито много скъпи.

Междуврменно се разбра, че 9 месеца след като се усъмни за картелни съглашения на пазара на олио и брашно, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) все още дори не е започнала същински анализ. Комисията още събирала информация от потенциалните нарушители

mediapool.bg