Кламер БГ - Новини: Премиерът призова службите да дават информация

Премиерът призова службите да дават информация

Война в Украйна

|
Ср, 09 Март 2022г. 19:29ч.
Премиерът призова службите да дават информация

Кирил Петков, сн. БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков свика в сряда заседание на Съвета по сигурността заради войната в Украйна, на което са били обсъдени рисковете за България и възможните сценарии, а по-късно бе обявен и специален кризисен щаб към Министерския съвет.

Кризисният щаб се ръководи от полковник Валери Рачев и има шест работни групи, като целта му е да координира действията на всички институции, уточни във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Валери Рачев е полковник от резерва, бил е посланик в Ирак и шеф на политическия кабинет на външния министър Николай Младенов.

Обновен е и единнинят информацонен портал, на който ще бъде публикувана цялата необходима информация за бежанците - ukraine.gov.bg

От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

"Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна ще получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. От друга ще имат задължението да спазват законите на Република България", обясни вицепремиерът.

Бежанците ще имат и възможност да получат помощ за настаняване, изхранване в места, вписани в Националния туристически регистър. Помощта ще е в размер на 40 лв.

"България ще има ясна и предвидима позиция в НАТО"

В рамките на заседанието на Съвета по сигурността министърът на отбраната Драгомир Заков е отбелязал, че “позицията на България в НАТО трябва да бъде ясна и предвидима и че именно в тази посока работят българските институции“.

Премиерът от своя страна е призовал службите за сигурност да продължат да предоставят оперативна информация, съобщиха от МС.

Не става ясно защо е трябвало Петков да ги призовава при положение, че именно това е работата им.

По-рано в сряда oт “Демократична България“ повдигнаха въпроса за качеството на работата на специалните служби.

Коалицията, която е част от управлението, се притеснява, че службите не разполагат с надеждна информация и това затруднява правителството да работи максимално добре.

Според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов ситуацията в Украйна е била подценена.

Няма военна заплаха за България

Военният министър Драгомир Заков коментира, че “няма военна заплаха за България“.

“Не бива да плашим хората към момента. Няма военна заплаха за България, нека да успокоим българските граждани“, каза пред журналисти Заков, който бе сред участниците в заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

В момента имаме конфликт в Европа, това променя тотално средата на сигурност. Рискът, не само за България, но и за всички европейски държави, е, че се променя обстановката на сигурност на целия континент. Тя вече се промени, коментира Заков.

Сценарии има много, българските институции са подготвени за всякакви сценарии, така че в зависимост от това как се развива кризата ще бъде съответно и реакцията, има и превантивни мерки, посочи той.

mediapool.bg