Кламер БГ - Новини: Във властта влязоха 16 нови зам.-министри, двама от старите остават

Във властта влязоха 16 нови зам.-министри, двама от старите остават

България

|
Ср, 22 Дек 2021г. 20:18ч.
Във властта влязоха 16 нови зам.-министри, двама от старите остават

Във властта влязоха 16 нови зам.-министри, двама от старите остават

Тринадесет заместник-министри назначи министър-председателят Кирил Петков във вторник вечерта, а на следващата вечер от правителствената пресслужба съобщиха за още пет определени зам.-министри. Двама от осемнадесетте, получили заповеди за назначение, обаче реално запазват досегашните си постове. Така продължава окомплектоването на политическите кабинети в министерствата на енергетиката, земеделието, финансите, транспорта, на външните работи, на здравеопазването, регионалното развитие, културата и спорта. Освободени са и заместник-министри на икономиката и на социалната политика, но на тяхно място няма предложени нови.

В енергийното ведомство са освободени сегашните трима заместника от служебното правителство - Мирослав Дамянов, Ива Петрова и Георги Самандов. Новите лица в екипа на енергийния министър Александър Николов са Данаил Николов и Пламен Данаилов.

Данаил Николов e дългогодишен служител на НЕК, последната заемана там позиция е ръководител производствено поделение. По образование е строителен инженер, има магистърска степен по икономика "Енергийни пазари и услуги" в СУ "Св. Климент Охридски"

Пламен Данаилов идва от частния сектор, последните близо десет години е управляващ съдружник във финансова консултантска компания. Завършил е УНСС в София.

Във финансовото министерство се завръща като зам.-министър Росица Велкова-Желева, която беше такъв в последния кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов. Тя заема мястото на освободена Людмила Петкова. Велкова-Желева има над 20-годишна кариера във ведомството, където е заемала различни експертни позиции. Преди да стане зам.-министър в правителството на Борисов е била началник на отдел в дирекция "Държавни разходи", където е отговаряла програмите и проектите, които се финансират от държавния бюджет.

Новите зам.-министри на здравеопазването са Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов. Те заемат местата на Александър Златанов и Тома Томов.

Петър Грибнев от юли 2021 година досега е зам.-директор по лечебната дейност на УМБАЛ "Александровска", София. Завършил е Медицинския университет в София.

Любомир Бакаливанов е бил заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство през 2014 г. В периода 2017 г. – 2019 г. е председател на Съвета на директорите на Националната кардиологична болница.

За зам.-министри на земеделието очаквано са назначени бившият евродепутат от БСП Момчил Неков и Иван Христанов, доскоро депутат от "Продължаваме промяната". Поста си запазва Атанас Добрев, който навремето беше шеф на Държавен фонд "Земеделие"

Момчил Неков е магистър по международни икономически отношения от УНСС и доктор по политология от СУ "Св. Климент Охридски". Между 2014 г. и 2019 г. беше член на Европейския парламент, участваше в комисиите по култура и образование и по земеделие и развитие на селските райони. Преди това е работил в Комисията за защита на личните данни.

Иван Христанов по образование е икономист от УНСС. Работил е основно в частния сектор, в компании за консултантски услуги, за управление на големи бази данни и за създаване и управление на кредитни портфейли. Бил е в ръководството включително на една от двете компании в България, утвърдени от ЕИФ на ЕК за инвестиране в малки и средни предприятия по Програма за Дялово Финансиране Джереми.

В регионалното ведомство като зам.-министри влизат Явор Пенчев и Деляна Иванова. Предишните заместници Нина Стоименова, Валентин Граматиков и Иван Шишков са освободени.

Явор Пенчев е имал над 15-годишна собствена адвокатска практика в сферата на търговското право, облигационното и административното право. Юридическото си образование е завършил в СУ "Св. Климент Охридски".

Деляна Иванова беше народен представител на "Има такъв народ" в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Притежава управленски опит в сферата на банковото дело и управлението на риска. Магистър по "Организационно развитие" от СУ "Св. Климент Охридски".

В транспортното ведомство отиват Илия Илиев и Владимир Върбанов, а си тръгват Александър Пулев и Христина Велинова.

Илия Илиев е инженер геодезист, завършил е УАСГ. Идва от частния сектор, където има дългогодишен управленски опит в сферата на инвестиционното железопътно и пътно проектиране.

Владимир Върбанов е юрист по образование, дългогодишен преподавател е по международно морско право в Техническия университет във Варна. От 2017 г. досега е арбитър в Арбитражен съд София и Арбитражен съд Варна.

Ирена Димитрова и Васил Георгиев са назначени като заместник-министър на външните работи. И двамата са представители на "Има такъв народ".

Димитрова е дипломат с над 20 годишен стаж и е преминала последователно през всички етапи на кариерно развитие в МВнР. Била е на два задгранични мандата – в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. Завършила е Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен и Дипломатическата академия на Кралство Испания с академична степен "Магистър по международни отношения" от Мадридския университет Компултенсе.

Васил Георгиев има магистърски степени по Тюркология и по Право от СУ "Св. Климент Охридски", със специализация международно право и международни отношения. Бил е на задграничен мандат в посолството ни в Турция, народен представител в последните два кратки парламента.

Поста си в спортното ведомство запазва Яничка Труева, другият зам.-министър е Владимир Харизанов, който от 2017 г. работи във ведомството като главен експерт, а преди това дълги години е бил в частния сектор. Той има 17-годишен проектантски и мениджърски опит в областта на строителството, но притежава и магистърска степен по "Спортен мениджмънт" от Johan Cruyff Institute, Барселона.

В Министерството на културата са назначени Юрий Вълковски и Бойко Кадинов, които заемат местата на Борислава Танева и Пламен Славов.

Бойко Кадинов е архитект по образование, професор и дългогодишен преподавател в УАСГ.

Юрий Вълковски е бил е заместник-председател на творческия съвет на столична програма „Култура“. Работил е също така в сферата на проектирането и разработването на програми за подкрепа на социални и културни предприемачи. Съосновател е и първи изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация.

От поста заместник-министър на труда и социалната политика е освободена Надя Клисурска. Ивелина Пенева. Красимир Киряков и Орлин Япраков освобождават поста заместник-министър на икономиката. От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободена Ренета Колева.

За назначения на техните места засега не се съобщава.

mediapool.bg