Кламер БГ - Новини: Премиерът и министри попълниха донорски карти

Премиерът и министри попълниха донорски карти

България

|
Ср, 06 Ноем 2019г. 12:16ч.
Премиерът и министри попълниха донорски карти

Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета попълниха карти за съгласие за донорство в началото на правителственото заседание в сряда. Картите се раздават в рамките на обявената преди ден от здравното министерство кампания за насърчаване на донорството “Да! За Живот!“.

В началото на правителственото заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев раздаде на министрите карти, с които могат да декларират, че са съгласни да станат донори. Те нямат правна стойност, но могат да дадат основание на близките на човек какво решение е взел относно донорството приживе.

Премиерът Бойко Борисов с готовност се включи в инициативана и попълни картата като даде и аргументи в полза на донорството:

“Аз съм го направил вече. В България се правят най-модерни операции, трансплантации. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е изобщо развито в България. Аз бих го поставил въпроса по друг начин - при успешна донорска кампания или операция част от теб продължава да живее. Надявам се тук всеки един да се замисли и ако толкова си мислят какво би се случило, когато дадеш орган, да си помислят чисто егоистично – продължаваш да живееш, не само душата, но и още нещо да продължи да живее“.

В рамките на кампанията са изработени 50 000 карти, които ще бъдат раздадени на хората чрез доброволци на БЧК и посредством регионалните здравни инспекции РЗИ.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че ръка в кампанията са подали всички религиозни общности, които ще апелират в полза на донорството в своите проповеди.

mediapool.bg