Кламер БГ - Новини: Премиерът Янев: Пагубно е отчуждението на гражданите от обществения живот (обновена)

Премиерът Янев: Пагубно е отчуждението на гражданите от обществения живот (обновена)

България

|
Пон, 06 Септ 2021г. 16:43ч.
Премиерът Янев: Пагубно е отчуждението на гражданите от обществения живот (обновена)

Премиерът Янев: Пагубно е отчуждението на гражданите от обществения живот (обновена)

Съединението ясно показа, че силното общонародно движение за обединение е в основата на националния подем. Ето защо днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот, посочи премиерът Стефан Янев в обръщение по повод Деня на Съединението, публикувано на сайта на Министерски съвет.

"Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България", казва Янев.

Той посочи, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал.

"Преди повече от век българите демонстрират политическа зрялост и блестящо съчетаване на дипломация, борбеност и воля за единение. Имайки за пример великото и достойно дело на нашите предци, днес е недопустимо да бъдем безразлични към техния завет или да търсим оправдания, с които да намалим очакванията към себе си. Живеем в изключително неспокойни и несигурни времена, но именно настоящето ни дава възможност да докажем, че продължаваме да носим в себе си силния български дух, с който нашите национални герои извоюваха в миналото свободата, единението и независимостта на България", каза още премиерът.

Ива Митева: За съжаление 46-ото Народно събрание не стана пример за единение

В поздрава си за Деня на Съединението председателят на НС Ива Митева посочи, че 46-ото НС не стана пример за единение и изрази надежда партите да са си взели поуки.

"За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани", посочи Митева.

"На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност", добави тя.

Нинова: Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал. Можем и ние

"В къщата на Иван Вазов, сред атмосферата на неговите книги и двора, в който чорбаджи Марко е събрал многобройната си челяд на вечеря, човек се връща към онези мигове от българската история, с които се гордеем. Съединението е един такъв миг на национално самочувствие и жажда за справедливост". Това каза в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова в къщата на Иван Вазов.

"Нашите предци са могли да се обединят в името на общ идеал. Можем и ние. От римско време има една сентенция: разделяй и владей. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват. Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: обединявай и развивай. Пожелавам честит празник, кураж и вяра на българския народ", каза още Нинова.

Янаки Стоилов: Процесът на промяна не трябва да зацикля

"Напоследък ние рядко употребяваме думата нация, а всъщност съвременните държави съществуват като национални държави. Особено в този глобален свят, ние не можем да пренебрегнем нито нациите, нито ролята на цивилизациите. Въпросът е как да свържем това, което е важно за всички хора по света с това, което ни прави българи", заяви в деня на празника служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Много от хората загубиха волята да полагат самостоятелни усилия за това, което искат да постигнат. Загубиха част от трудолюбието и може би част от това обикновено човешко достойнство, което изисква от всеки един да тежи на своето място и да отстоява своите разбирания", смята Стоилов за съвременните българи и онези от не толкова далечната 1885 г.

Той коментира и сложна политическа ситуация. "Изходът не е в една крачка, най-важното е да не пропилеем това, което беше постигнато в последните 2-3 месеца. Да не зацикли процесът на промяната в страната. Много трудно е всеки да покаже своите разбирания, партиите да бъдат различни помежду си, а в същото време да имат такива национални цели, които да отстояват. За съжаление през последните години нашите цели предимно се задават отвън, те не са осъзнати, изстрадани и последователно отстоявани".

Слави Трифонов: Преди 136 години българите са показали кое е правилно

С пост във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов също поздрави българите по случай Деня на Съединението.

"Преди 136 години българите са показали кое е правилно. Самоотвержено, героично, отговорно, патриотично са реализирали българския идеал - Съединението. Това е особено важно днес, когато ние имаме безусловно нужда от този пример. Честит празник!", написа Трифонов.

Бойко Борисов: Нуждаем се от обединение, за да преодолеем политическата криза

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва Деня на Съединението, за да влезе в политически нападки. За пореден път посланията му бе насочена срещу президента Румен Радев, който поименно не бе споменат.

"Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос. Затова сега се нуждаем от обединение. За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време. Вярвам, че заедно ще успеем! България ще се върне сред отличниците в Европа и ще го постигнем заедно. Защото заедно сме по-силни от хаоса!", написа Борисов във фейсбук.

mediapool.bg