Кламер БГ - Новини: Президентът се зае и с неработещите лифтове на Витоша

Президентът се зае и с неработещите лифтове на Витоша

България

|
Четв, 06 Апр 2023г. 15:07ч.
Президентът се зае и с неработещите лифтове на Витоша

Драгалевският лифт на Витоша от години не работи, архивна снимка

Президентът Румен Радев се зае да решава и дългогодишния проблем с неработещите лифтове на Витоша, въпреки че той касае по-скоро изпълнителната и законодателна власт, но не и президентската институция. Държавният глава свика среща по въпроса с представители на Столична община, на правителството и на собствениците на съоръженията в природния парк - "Витоша ски".

"Витоша по-скоро се превръща в един музей на затворени, ръждясали лифтове и съоръжения”, каза държавният глава, който няма правомощия да решава казуса.

"Този проблем - с отварянето на Витоша за нашите деца, се превръща все повече в символ на безхаберие и безсилие", отбеляза той. Според него това може да се реши с общи усилия. "Време е административните неуредици да отстъпят пред обществения интерес", посочи Радев. Добави, че не иска да се търсят виновни, а "причини и решения, като почнем от нормативни промени".

Проблемът с неработещите лифтове на Витоша е от години. Към момента в парка работят 3 от общо 12 съоръжения. През годините периодично темата се повдига, създава шум за известно време и след това всичко продължава постарому.

На срещата се търси решение на проблема с неработещия от години Княжевски лифт, както и с Драгалевския, който спря работа през 2017 г. Частното дружество "Витоша ски", което ги стопанисва, настоява те да бъдат изградени наново, а не ремонтирани, тъй като съоръженията са над 70-годишни.

Общината се опита да принуди "Витоша ски" да ремонтира съоръжението, като го обяви за опасно, което означава, че трябва да се ремонтира в съществуващото трасе и стъпки, или да се премахне. На срещата кметът Йорданка Фандъкова обяви, че процедурата е в съда.

"Може да се реконструира малка част от Драгалевския лифт - нищо друго не може, защото, за да се случи цялостното развитие на Витоша, са необходими законови промени и нов план за управление (на природния парк – б.а.)", коментира кметът Фандъкова. Тя добави, че вече е започнала процедурата за възстановяването на част от Драгалевския лифт – до "Бай Кръстьо". Тя обаче е на фаза издаване на виза за проектиране, което се случи още миналата година.

За сериозни инвестиции обаче било нужно да се приеме новият план за управление на природния парк "Витоша", който е под шапката на Министерството на земеделието и горите. Настоящият е изтекъл, но все се прилага и не позволява ново строителство в парка, а само подмяна на съоръжения в същестуващите трасета, стъпки и капацитет.

Според Фандъкова, при много оптимистични срокове план за управление може да се изработи в рамките на година, година и половина, след което трябва да се съгласува.

Нашата цел е да се възстановят и развият лифтовете, без каквато и да било възможност за друго строителство в природен парк "Витоша", каза още Фандъкова. По думите ѝ в момента и законите казват така, но са необходими стъпки, за да се "отпуши" процесът.

Кметът добави, че вместо инвестиции в съоръженията, те се амортизират още повече и в крайна сметка спират да работят. Каза още, че единствената работеща въжена линия от града до високите части на планината – Симеоновският лифт, също се нуждае от реконструкция.

Собственик на лифт на Витоша е и Министерството на младежта и спорта. Става въпрос за съоръжението "Заека", което също не работи от години. Заради липсата на средства за възстановяването му, както и за купуване на техника за обработване на пистата "Стената", която той обслужва, това трасе също не се използва от години.

mediapool.bg