Кламер БГ - Новини: Президентът свиква нови консултации за председател на ЦИК

Президентът свиква нови консултации за председател на ЦИК

България

|
Четв, 06 Май 2021г. 16:10ч.
Президентът свиква нови консултации за председател на ЦИК

Президентът Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на ЦИК след като ГЕРБ-СДС оттеглиха

единствената номинация за поста на Красимир Ципов днес.

Консултациите ще се състоят от 8 часа на 7 май на "Дондуков" 2, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Президентът беше натоварен от 45-тото Народно събрание с отговорността да проведе процедурата по избора на новите членове на ЦИК, чийто състав бе намален от 20 на 15 души.

На консултациите между парламентарно представените политически сили, които се проведоха на 5 май, единственото предложение за председател на новата ЦИК беше на Красимир Ципов. Срещу неговата номинация обаче възразиха БСП, "Демократична България+ и "Изправи се! Мутри вън!".

Имаше и призиви към втората по големина парламентарно представена партия - "Има такъв народ" да предложи свой кандидат за шеф на ЦИК. От партията на Слави Трифонов обаче не реагираха, очевидно неискайки да поемат подобна отговорност.

Така президентът Румен Радев беше принуден да приеме единствената номинация за председател и да продължи процедурата с изслушването на кандидатите за ЦИК. Тя е нсрочена за 7 май от 9 часа сутринтаи ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция на адрес: https://www.president.bg/static56/Online-video/

Непредвидена ситуация

Оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов постави държавния глава в непредвидена ситуация. Причината е, че в правилата, по които се провежда процедурата, беше предвидено да има повече от един кандидат, но не само един и той да се оттегли.

Повторно провеждане на консултации с президента също не беше предвидено в правилата за процедурата. Очевидно Румен Радев е решил да ги допълни в крачка.

След като Борисов разбрал какъв капан му готвят останалите политически сили и оттегли на мига кандидатурата на Красимир Ципов сега предстои да се разбере, коя от другите политически сили е готова да поеме отговорност и да излъчи председател на ЦИК.

Не е ясно дали партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" ще направи подобна стъпка, така че не е изключено някоя от другите политически формации да предложи нов председател.

Изходът от създалата се неочаквана ситуация е в ръцете на държавния глава. По закон той води цялата процедура по избор на председател и членове на новата ЦИК. В същото време обаче Румен Радев няма право да прави конкретни предложения, защото членовете на комисията се назначават от държавния глава, но по предложение на парламентарните партии и коалиции.

Мълчанието на партиите в парламента

Към момента няма реакции от страна на останалите политически сили, след като ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов, а президентът насрочи нови консултации.

Единствено лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви иронично пред БНР: "Честит празник и на г-н Борисов, и на цялата Централна избирателна комисия, на всички български граждани. Нека да празнуваме. С лични прищевки ... Мисля, че държавата няма да пропадне. Държавата ще пребъде."

Най-вероятно ДПС няма да предложи председател на ЦИК и ще гледа от страни спора между Борисов и Трифонов.

Реакция от Слави Трифонов, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" все още няма, но не е изключено формацията на Мая Манолова да се нагърби със заплетения казус.

mediapool.bg